Brisfläktar kyler korna på Bollerup

När den skånska sommarvärmen började påverka mjölkkorna på Bollerup Naturbruksgymnasium negativt fattades ­beslutet att investera i fläktar för att skapa en bättre miljö. I maj sattes de två nya brisfläktarna av tillverkaren Munters upp i stallet.

 

I ladugården på Bollerup Naturbruksgymnasium har man valt att sätta upp två brisfläktar från företaget Munters för att skapa en behagligare miljö för korna. Stallet har växthusventilation, med ventilerad genomskinlig nock och kombinerat ljus- och luftinsläpp längs långsidorna. Foto: Isabella Odmark


– Korna led av värmestress, de hade intensiv andning och mådde inte bra av värmen. Dessutom tappade vi väldigt mycket i produktion, berättar Roger Mårtensson som är ladugårdsförman och har ansvar för skolans mjölkkor och köttdjur.

Planerna att installera fläktar tog därmed fart förra sommaren, och Roger berättar att tanken först var att sätta upp kylfläktar av den mindre hängande modellen som är vanlig i Sverige. Men när han började leta runt på internet fastnade han för den lite annorlunda modellen som kallas för brisfläkt.

– Det var en dansk gård som hade installerat de här fläktarna och var väldigt nöjda. Då började jag undersöka om någon sålde dem i Sverige, och det visade sig att bland annat Ydregrinden gjorde det. 
 

Fläktarna är sju meter i diameter, och varje fläkt har en motor på två kilowatt. Fläktarna finns även i storlekarna tre, fyra, fem och sex meter i diameter.

Pressar ner luften

Roger kontaktade företaget och ritningar på det 60 meter långa och 34 meter breda stallet skickades till tillverkarnas ­kontor i Danmark som började räkna för att få till en bra luftgenomströmning i stallet. Tillbaka fick de två förslag, antingen två större fläktar eller fyra mindre. Valet föll på det förstnämnda. 

– Installationen blir ­enklare när man sätter upp två större, för det är ju samma installation på en liten som en stor, så det blev förhållandevis billigare.

Fläktarna som är sju meter i diameter, vilket är den största av fem storlekar, är placerade centralt över liggbåsen. Roger förklarar att fläktarna pressar ner luften i stallet, som därefter går ut mot sidorna och upp igen längs väggarna.

– Då blir det cirkulation på luften i hela stallet. Jag insåg att det här var ett mycket mer effektivt sätt att transportera luft än när man har hängande fläktar, säger han och fortsätter:

– Vi räknade på olika fläktar, och insåg även att dessa betalar sig riktigt snabbt. Tittar vi på strömförbrukning så är den mycket lägre, samtidigt som de transporterar mycket mer luft. Dessutom låter de här fläktarna inget, och framförallt får korna en bättre miljö.  
 

– Vi tänkte att klimatet är som det är, och det blir varmare och varmare. Och vi vill ju inte ha någon värmestress på korna. Vi vill att de ska må så bra som möjligt, och mår korna bra så producerar de bra, säger Roger om valet att investera i brisfläktar.

Cirkulation hela tiden

Roger berättar att fläktarna kan styras både automatiskt och manuellt, men att de valt att köra manuellt och har fläktarna igång hela tiden.

– Man kan även styra dem med hjälp av temperaturen ute, men jag upplever att det är positivt att det hela tiden är cirkulation.

Installationen av fläktarna köptes in från JM Lantbruksteknik. 

– Det tog en dag att sätt upp fläktarna och en dag för elektriker att koppla in elen, säger Roger.

Det är väldigt behagligt att stå under dem. De är inte så att det blåser utan det är en bris. Och de heter brisfläkt på svenska, så de gör ju skäl för namnet, säger Roger Mårtensson, ladugårdsförman på Bollerup Naturbruksgymnasium, som rekommenderar fläktarna till andra mjölkproducenter.

Flera graders skillnad

När Jordbruksaktuellt besöker Bollerup i slutet på juni har det precis varit en period med riktigt varma dagar. Roger berättar att fläktarna gjort skäl för sig och att det blivit stor skillnad inne i ladugården jämfört med tidigare somrar. 

– Vi är fantastiskt nöjda. Under de här varma dagarna som har varit så känner man verkligen skillnad och korna vill verkligen vara inne under fläktarna, säger han och fortsätter: 

– I går var det flera graders temperaturskillnad inne i stallet jämfört med ute. Det var dryga 28 grader ute, och vi höll någonstans runt 26 grader inne. Sen gör ju fläktarna att luften transporteras runt. Tittar man på de här senaste dagarna, när det har varit riktigt varmt, så har vi heller inte tappat något i produktion. 

Roger säger att även det isolerade innertaket hjälper till att hålla temperaturen nere inne i stallet.

 – Det blir inte så intensivt varmt, har man ett svart plåttak så strålar ju värmen ner, säger han och tillägger att de även låter korna gå in och ut som de vill på dagarna för att ytterligare minska risken för värmestress. 

Enligt Roger är brisfläktarna ännu inte så vanliga i Sverige, och han berättar att de är en av de första besättningarna som installerat dessa. Men han tror att de kommer bli fler.

– Det är flera lantbrukare som ringt och frågat om fläktarna, så det finns intresse. Jag tror det blir många som kommer installera dessa på sikt, framförallt för att de är så tysta. 

 

Mjölkladugården på Bollerup Naturbruksgymnasium 

Antal kor: Totalt cirka 145–150 mjölkkor, varav cirka 125 mjölkande och resterande sinkor

Mjölkavkastning: 12 200 kilo ECM

Mjölkningssystem: Två Lely-robotar

Personal: Tre anställda plus en sommarjobbare

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 25 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste