Näringsanalys direkt i tröskan

Med systemet NutriSense, som belönats med silvermedalj i lantbruksmässan SIMA:s innovationstävling, erbjuder New Holland ökade möjligheter att optimera verksamheten. Sensortekniken ger direkt information om spannmålsskördens kvalitet vilken som användas för ökad lönsamhet vid försäljningen.

Till Skördetröskorna CR samt CX7 och CX8 erbjuder New Holland nu sensotekniken NutriSense, som möjliggör kontinuerlig näringsanalys av grödan under pågående arbete. Foto: New Holland

New Holland NutriSense erbjuds hos företagets exakthackar och tröskor, och ska hjälpa lantbrukare att direkt vid skörd analysera parametrar som bland annat vattenhalt, råprotein, stärkelse, fiber och proteininnehåll hos gräs och spannmål.

Tekniken finns tillgänglig för New Holland Forage Cruiser exakthackar samt för CR, CX7 och CX8-tröskor. Insamlade data kan visas i lantbrukarens eller maskinstationsägarens MyPLM Connect-portal, och kan enligt New Holland användas för att fatta beslut om både lagring och försäljning av spannmål.

– Hos New Holland är vår strategi att integrera digital teknik för att leverera ett smart och uppkopplat lantbruk till våra kunder, med lättanvända lösningar. NutriSense-systemet är ett utmärkt exempel: det
förser lantbrukare med detaljerade agronomiska data som samlas in av deras New Holland-skördetröskor eller exakthackar på fältet. Detta gör att de kan använda sina insatsvaror mer effektivt och skörda en gröda som de kan sälja till bättre priser, säger Eduardo Nicz, New Holland Agriculture PLM Product Marketing Global i ett pressmeddelande.

Samlas data in över tid kan den också användas för att beräkna mängden gödsel för kommande säsonger och för optimering av insatsvaror. Information om proteininnehåll ska kunna hjälpa lantbrukare att avgöra om spannmål är mer lämpligt för avsalu som exempelvis kvarnvete, eller som djurfoder, vilket är ett sätt att öka lönsamheten i spannmålsodlingen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste