Samtal om bin ska väcka inspiration

Honungsexperter vill sprida kunskap om biodling och produkterna som kommer från bikupan. Det med hjälp av en ny poddserie från föreningen Svenska Bin.

 

Lotta Fabricius Kristiansen, biodlare och sakkunnig inom pollinering och örtterapeuten och journalisten Alexandra De Paoli kommer i den nya podden Biprodukter dela kunskap om honung, biprodukter, hälsa och hudvård.
 Foto: Apinordica


I sex olika avsnitt av den nya podden från Svenska Bin kommer Lotta Fabricius Kristiansen, biodlare och sakkunnig inom pollinering och Alexandra De Paoli, örtterapeut och journalist intervjuas av programledare och biodlaren Hanne Uddling. Målet att fördjupa sig i och ge svar på frågor såsom; vad är det som ger honungen olika färg, smak och konsistens, hur samlas biprodukter som bivax, pollen, propolis, drottningsgelé och bibröd in samt vad kan allt detta användas till? 

Öka produktionen

Tanken bakom podden är att inspirera fler biodlare och konsumenter menar föreningen Svenska Bin. 

– Poddarna är en del av ett projekt för att inspirera biodlare att öka produktionen och ta vara på skatterna som bina producerar. Vi vill också att konsumenterna ska bli medvetna om att det finns bra bihälsoprodukter från Sverige, säger Lotta Fabricius Kristiansen som också är grundaren av Pollinera Sverige, i ett pressmeddelande.  

Det finns i dag ingen tradition att ta hand om propolis, bibröd, drottninggelé och pollen, menar hon. 

– Vi tar hand om honungen och vårt eget bivax, men vaxet används främst i den egna biodlingen. Som det ser ut i dag är det svårt att få tag i vax av rätt kvalitet för till exempel hudvård, där efterfrågan stor, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Viktigt med ursprung

Alexandra De Paoli som bland annat skrivit ett antal böcker inom området poängterar vikten av att ha koll på varifrån honungen kommer. 

– Om man är ute efter hälsoeffekterna är det superviktigt att välja inhemsk honung med tydligt ursprung, så att man vet att den inte blivit uppvärmd och de nyttiga egenskaperna blivit förstörda. Fråga din lokala biodlare hur hen behandlar sin honung, säger Alexandra. 

Podden som går under namnet Biprodukter släppte första avsnittet 25 juli och finns att hitta där poddar finns. 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste