De lämnar Arla Foods

Två svenska representanter i Arla Foods styrelse kommer att lämna sina uppdrag. Båda vill fokusera på de egna gårdarna.

Styrelseledamoten Janne Hansson och Arlas vice ordförande Heléne Gunnarsson har bestämt sig för att lämna styrelsen i oktober. Foto: Arla Foods

En av dessa är vice ordförande Heléne Gunnarson. Hon har varit förtroendevald i 21 år och suttit i styrelsen i 13 år.

– Efter en lång karriär som förtroendevald och vice ordförande vill jag nu prioritera min gård, min familj och möta nya utmaningar. Jag vill också lämna över till en ny styrelseledamot innan den nya strategiperioden för Arla börjar under hösten 2021. Jag är väldigt stolt över hur Arla har utvecklats under de 20 år jag har varit aktiv som förtroendevald. Vi har blivit ett internationellt kooperativ med ägare i sju länder och starka varumärken i hela världen, säger Heléne Gunnarson, i ett pressmeddelande.

Prioritera egna gården

Den andra personen att lämna styrelsen är styrelseledamoten Janne Hansson. Han har suttit i Arla Foods styrelse sedan 2018, men har nu kommit fram till att han vill prioritera sin egen gård.

– Det har varit ett privilegium att sitta i styrelsen för ett av världens främsta bondekooperativ. Det är ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att lämna över det till den som blir vald efter mig. Nu ska jag fokusera på utvecklingen av min mjölkgård och de stora produktionsinvesteringar jag har gjort och kommer att fortsätta göra, säger Janne Hansson.

Förlust för Arla

Jan Toft Nørgaard är Arlas styrelseordförande och menar att beskedet om att Janne och Heléne lämnar styrelsen är en förlust för Arla, men han ser samtidigt framemot vad som komma skall: 

 – Heléne har varit min värdefulla andrepilot och Janne en fantastisk kollega. Jag personligen liksom övriga styrelsen och ledningsgruppen önskar dem lycka till. Vi ser fram mot att välkomna två nya bondekollegor till styrelsen och sätta i gång den nya strategiperioden för kooperativet och verksamheten. 

Möte i oktober

Efter nästa representantskapsmöte i oktober kommer Heléne Gunnarsson och Janne Hansson att lämna sina uppdrag. Då kommer två nya styrelseledamöter från Sverige att tillträda. Efter det kommer styrelsen att välja en ny vice ordförande bland samtliga förtroendevalda i styrelsen.

Fakta:

Arlas styrelse består av 15 Arlabönder, som väljs bland representantskapets ledamöter vid regionala och nationella valmöten, samt tre medarbetarrepresentanter och två externa rådgivare.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste