Obalans på marknaden pressar danska grispriset

Från början av sommaren har det danska grispriset haft en klart nedåtgående trend. Grisnoteringar över större delen av EU, med Sverige som ett undantag, har även de fallit. Bakom fallet ligger Kina och Afrikansk svinpest.

 

Danish Crowns notering för slaktgrisar har sedan början av juni fallit med 3 DKK/kg och noteras nu i 8,90 DKK/kg (12,20 SEK/kg), till det priset kommer dock även en efterlikvid. Bakgrunden till prisfallet är obalans på marknaden i EU.Grafik: Malin Strandli


I Rabobanks senaste rapport om den globala grisproduktionen, Pork Quarterly, konstateras att det har skett en kraftig och oväntad uppgång för den kinesiska grisproduktionen under kvartal två. Produktionen under första halvan av 2021 ligger drygt 35 procent högre än samma period förra året. Den kraftiga produktionsökningen har satt stark press på de kinesiska grispriserna. 

Stora effekter i Europa

Under årets första sex månader importerade Kina 2,2 miljoner ton griskött, varav 60 procent kom från EU med Spanien som störste enskilda exportör. En minskad efterfrågan från Kina innebär att de volymerna behöver hitta nya marknader, bland annat inom EU.

Enligt Danish Crowns marknadsbrev har det blivit obalans på den europeiska marknaden efter det att Kina i maj drog ner sin import. Prisfallet på griskött i Kina ska ha varit så stort att kinesiska importörer backat ur importkontrakt trots att de redan hade betalat 30 procent av priset på produkterna.

- Det finns inga exportörer som har klarat sig ifrån uppsagda kontrakt, men vi har kunnat hantera det, säger Lars Albertsen, global försäljningschef  på Danish Crown Pork i marknadsbrevet. Vi har kollegor som har varit tvungna att sälja produkter på den europeiska marknaden som varit packade och frysta för export till Kina. Det har vi aldrig sett förut och det har förstärkt obalansen på marknaden.

Fryslager försvårar prognos

Lars Albertsen konstaterar att det inte är svårt att hålla koll på hur många grisar som slaktas i EU varje vecka och göra prognoser på det. 

- Det som vi inte har någon överblick på är hur mycket griskött som har lagts i fryslager eller hur mycket som sålts ur lagren, skriver han. Det ligger med all säkerhet bakom en del av obalansen som nu råder.

- Vi har indikationer på att det i vintras lagrades in mycket mer än vanligt i frysarna med avsikt att sälja köttet under sommaren, och de volymerna har pressats ut på marknaden under de senaste månaderna.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste