Väderstadfamiljen är årets företagare

Tidningen Dagens Industri delar varje år ut Albert Bonniers pris för Årets Företagare. 2020 års pristagare är familjen Stark, ägarfamiljen bakom Väderstad.

Två generationer Stark står här samlade när ägarfamiljen bakom Väderstad utsetts till Årets Företagare 2020 av tidningen Dagens Industri. Foto: Väderstad

Sedan familjeföretaget Väderstad grundades 1962 är det nu inne i andra generationen, och även tredje generationen Starks är involverad i företaget.

Många anledningar

Juryns motivering till utnämnandet som Årets Företagare 2020 lyder:

”Syskonen Crister, Christina, Andreas och Bo Stark har med stor framgång och framsynthet drivit produktion och försäljning av lantbruksmaskiner från Väderstad, där föräldrarna grundade bolaget 1962. Väderstad har skapat förutsättningar för ett hållbarare och effektivare jordbruk genom högteknologiska lantbruksmaskiner och metoder i världsklass. Anledningarna till framgången är många, som ägarnas innovativa förmåga, det goda samarbetet dem emellan, mod att gå ut på världsmarknaden och den lokala förankringen”.

– Vi tror på långsiktighet och kontinuitet. Väderstad började som ett litet familjeföretag mitt ute på Östgötaslätten med en vilja att förbättra och förenkla det dagliga arbetet för våra lantbrukare. Även om mycket har hänt sedan dess så är det fortfarande själen och hjärtat i vår verksamhet, samtidigt som vi gång på gång har visat att vi kan förnya oss, ta nästa kliv och vara det företag som driver utvecklingen framåt. Jag och mina syskon är oerhört stolta över den här utmärkelsen, men vi är minst lika stolta över alla våra duktiga medarbetare och vår ledning. Utan dem hade vi inte tagit oss dit där vi är i dag, säger Christina Stark, styrelseordförande i Väderstad, i ett pressmeddelande.

Spännande utmaningar

Henrik Gilstring är son till Christina och tillträder under kommande år posten som vd för Väderstad som tredje generationen i ägarfamiljen.

– Jag har vuxit upp med Väderstad och ser fram emot att vara en del av när vi fortsätter att utvecklas och växa på ett hållbart sätt. Tidigare i år investerade vi i en fabrik i USA och vi har många spännande utmaningar framför oss, både på befintliga och nya marknader. Väderstad har kommit långt sedan allt började i min morfars verkstad 1962, samtidigt har vår resa bara börjat, säger Henrik Gilstring.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera