#jordbruksbilden

Skörden rullar på och vi har stämt av skördeläget med läsare på några platser i landet. Vädret har varit en utmaning på alla håll, och hos vissa är skörden lägre än man trodde i början på sommaren. 

@lillhojenslantbruk
Den 10 augusti drog Mattias o Stina som driver Lillhöjens Lantbruk i Södra Hälsingland i gång med årets tröskning, och den 22 augusti hade de fått in nästan hälften. 
”Totalt har vi cirka 160 hektar spannmål fördelat på korn, vår- och höstvete. Hittills har vi tröskat mestadels korn på insådder. På de insådder vi tröskat har det gett cirka 4,5–5 ton/ha och kvaliteten har sett bra ut. Den största utmaningen nu är vädret. Vi fick ca 80 mm regn här den här veckan och de lovar ytterligare 30 mm till den kommande veckan”, berättar Mattias och Stina.

 

@lundens_lantbruk
Cecilia och Oliver som driver Lundens Lantbruk & Entreprenad AB i Falkenberg drog igång lite smått den 14 augusti. Sen kom regnet, 60 mm på ett dygn, vilket gjorde att det blev ett stopp fram till den 20 augusti då de kunde köra igen.
”Idag, den 23e, har vi kommit mer än halvvägs, vi har bara 14 ha maltkorn kvar att tröska”, berättar Cecilia.
De odlar runt 50 hektar spannmål varje år, i år fördelat på höstvete, maltkorn, grynhavre och vårvete. 
”Inte ett superbra år gällande mängd för det var blött när man sådde i våras, men höstsådden var okej och viss vårsäd blev okej också. Men kvaliteten har hållit i sig, och det vi tröskat än så länge klassas som livsmedel. Nu hoppas vi att maltkornet också håller nivåerna så det klassas som maltkorn och inte som foder”, avslutar hon.

 

@osterbygard_sigtuna
I Sigtuna hittar vi Österby Gård som drivs av Kristian och Saga Svensson. Här drog tröskningen i gång den 3 augusti, och den 23 augusti har man kört ungefär 60 procent av de 230 hektaren med bland annat höstvete, råg, havre och korn. I snitt ligger höstvetet på runt 6,5 ton/ha och rågen på 5 ton/ha. 

– Vi räknar med att det fattas ungefär ett ton på höstgrödorna på grund av torkan, mot vad vi hade kunnat fått med tanke på hur grödorna såg ut innan julivärmen kom, säger Krister. 

Regn har gjort att en del höstvete börjat gro i fält, men också att årets vetetröskning blivit utdragen. 
– Det är 20 dagar sedan vi började och normalt är vi klara under en tiodagarsperiod. Vi hoppas bli klara med det sista vetet i dag. 

Hur är kvaliteten?
– Norinvetet, som vi tröskade först, hade jättefin kvalitet; bra protein och bra falltal, något låg rymdvikt men ändå helt okej. Rågen lika så. Däremot har vi på grund av regnet haft kvalitetsproblem på linusvetet med både låg rymdvikt och lågt falltal. Havren som är tröskad höll grynhavrekvalitet, men vi får se hur det blir med det som står kvar ute nu.

 

@norjesambrukab 
Hos Johan Rosenlund, Norje Sambruk AB, i Sölvesborg drog tröskningen i gång den 27 juli och de blev klara 14 augusti. Totalt har drygt 300 hektar tröskats, varav 170 eget och 140 hos kund. 
Skörden av korn, höstvete, vårvete och raps landade på 5,1, 6,9, 6,6 respektive 4,0 ton per hektar. 
”Det fattas cirka 1 500 kg/ha på spannmålen och 500 kg/ha på rapsen mot ett normalt år. Vi har varit hårt drabbade av torkan, och det har krävts högre insatser med vatten än normalt i form av bevattning. Men med tanke på året så får man väl vara nöjd”, berättar han.

 

Jordbruksaktuellt

 

Artikeln publicerades lördag den 04 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste