Triss i nyheter från Krone

Den tyska lantbrukstekniktillverkaren Krone presenterar nu sina nyheter inför 2022 inom foderhantering. Efter den burna inplastaren som lanserades tidigare i år kommer nu också en ny bogserad, samt en strängläggare och en transportvagn.

Swadro S kommer i tre storlekar på 3,8 till 4,6 meter och har bland annat två tillkopplingslägen för placering nära traktorn för mer viktfördelning på framaxeln, alternativt längre bak för traktorer med korta lyftarmar eller stora hjul. Foto: Krone

Trots pandemin står utvecklingen inte still i tyska Spelle som är Krones hemmabas. Under en digital pressvisning i början av september visade företaget inte mindre än tre nya produkter i form av rotorsträngläggaren Swadro S i tre storlekar, den bogserade inplastaren EasyWrap 165T samt den mångsidiga transportvagnen GX med bottenmatta.

Vikt på framaxeln

Den enkelrotoriga Swadro S kommer med arbetsbredder på 3,8-4-6 meter. Den har ett effektbehov från 31 respektive 50 hästkrafter och kan köras med ner till 350 varv per minut på kraftuttaget vilket enligt Krone ger bra strängar vid lågt effektbehov. Effekten från kraftuttaget går rakt in strängarens växellåda genom den raka drivlinan, som år utrustad med ett överbelastningsskydd.

Swadro S är utrustad med frihjulskoppling som standard. Den kompakta ramen har en spårningsmekanism och balanserad arm. Tillkopplingen kan ske i två lägen där strängläggaren i det ena läget kan placeras mycket nära traktorn för att flytta över vikt till framaxeln.  Ett nytt tillval är den elektroniska höjdinställningen som låter förarna ändra höjden med en hyttmonterad styrbox med skärm.

För stora balar

Den bogserade inplastaren EasyWrap 165T är enligt Krone byggd för stora tunga balar med diametrar på 1–1,65 centimeter och vikter på upp till 1 650 kilo. Genom ett smalt drag ska plastaren bli smidig och hela designen på EasyWrap 165T beskrivs som kompakt.

EasyWrap 165T kan lyfta balar på upp till 1 650 kg och lindar dem med en hastighet på upp till 40 varv per minut för hög effektivitet. Inplastaren styrs från en ISOBUS-skärm i hytten alternativt från en av Krones skärmar. Foto: Krone

Ett hydrauliskt drag som kan svängas åt sidan hjälper till vid lastning av balar som lyfts upp på inplastaren genom en kraftig arm till det remförsedda plastarbordet. Inplastningen sker med två försträckare och 750 millimeter bred plast med en försträckning på 50 eller 70 procent.

Efter att föraren knappat in antal plastlager och balstorlek räknar systemet ut det faktiska antalet lager. När plasten tar slut eller om den skulle gå sönder, stannar bordet. För ett gott plastningsresultat med bra överlappning har EaswyWrap 165T utrustats med en vinkelsensor på plastararmen som inte kräver tidsstyrning.

Hastighetsstyrd tömning

För transport av hackat material som gräs, majs, helsäd och träflis eller grödor som potatis och sockerbetor har Krone tagit fram transportvagnen GX med hydraulisk bottenmatta och tömning efter körsträcka.

Vagnarna finns i två storlekar med 44 eller 52 kubikmeters lastvolym med tandem respektive tridemaxlar och Krones patenterade enkelramskoncept. Vagnssidorna består av lätta GFP-paneler för låg egenvikt.

Krones nya GX-vagnar på 44 respektive 50 kubikmeter har en två meter bred bottenmatta och kan också utrustas med spridarvalsar för jämn utmatning. Foto: Krone

Den två meter breda och 3,6 millimeter tjocka bottenmattan drivs av två kedjor med en brottlast på 50 ton. Tömningsenheten drivs av två hydraulmotorer på 200 respektive 250 kubikcentimeter beroende på modell. Tömningshastigheten är mellan 8–16 meter per minut vilket innebär att GX 440 med 44 kubikmeter töms på 40 sekunder.

När det kommer till tömningen har Krone också utvecklat systemet ExactUnload som ger hastighetsstyrning vid tömning baserad på körsträcka. Genom att exempelvis ange hur lång en plansilo är regleras tömningshastigheten sedan utifrån traktorns körhastighet.

Vagnarna har en hydrauliskt styrd bom som standard samt en framstam i genomskinligt polymetylakrylatakryl för god uppsikt över lastutrymmet. Standardutrustning är också ett intelligent tvingande styrsystem som kan som styr vagnens bakre axel vid tandem och främre vid tridem.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste