Gynnsamt odlingsår för svenskt vin

I Frankrike beräknas vinproduktionen minska med uppemot 30 procent på grund av en kall vår. Men i Sverige ser många odlare fram emot en större skörd än vanligt.

Enligt branschorganisationen Svenskt Vin beräknas de kommersiella vinodlarna i Sverige producera totalt omkring 350 000 liter vin i år. Foto: Isabella Odmark

Våren i Sverige var också kall och regnig, men i och med att juni och juli blev så bra, är många svenska vinodlare optimistiska kring årets skörd. Jämfört med andra vinländer är Sverige en liten spelare, med ett 50-tal kommersiella odlare på en total odlingsyta på cirka 150 hektar. Men enligt Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin finns det stor potential här i Sverige.

– Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige, men det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt och många nya tillkommer. Branschen har professionaliserats och många konsumenter och krögare har fått upp ögonen för svenskt vin, säger han, i ett pressmeddelande.

Kvalité och hållbarhet

Sveneric hoppas och tror att arealen för vinodling kommer att öka i landet, han menar att det finns stora arealer som lämpar sig för odlingen. Som ett litet vinland kommer vi dock inte kunna tävla i volym, däremot kan vi vara med när det gäller saker som kvalité och hållbarhet.

Den i särklass vanligaste druvan i Sverige är Solaris. Den passar både för stilla och mousserande vin och smaken kan jämföras med Sauvignon Blanc.

– Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Ett år som detta, med en kall och blöt vår följt av en varm sommar är risken för svampsjukdomar hög, då är det extra viktigt att ha en tålig druva, förklarar Sveneric. 

Hoppas på gårdsförsäljning

En stor fråga som nu utreds för tredje gången är om det ska få bli möjligt med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

– Svenskt vin är ingen tillfällig trend. Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar Sveneric Svensson.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste