Får exportera ekologiskt mjölkpulver till Kina

Kina har gett Arla godkänt att exportera ekologiskt skummjölkspulver från anläggningen i Vimmerby. Totalt ska 5000 ton ekologiskt skummjölkspulver exporteras per år.

Med ett utökat certifikat får Arla nu tillåtelse att exportera ekologiskt skummjölkspulver till Kina från sina anläggningar i Vimmerby och Visby. Foto: Arla

Den mjölken som skummjölken tillverkas från kommer från ekologiska Arlagårdar som samtliga har genomgått gedigna kontroller tillsammans med kinesiska myndigheter. Enligt Arla är mjölkvaruexporten en viktig del i affärsverksamheten, och sedan många år exporteras redan 20 000 ton konventionellt mjölkpulver från anläggningarna i Visby och Vimmerby till Kina.

– Certifikatet är otroligt välkommet, och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arlagårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene. En process som dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby, i ett pressmeddelande.

Kan sälja mer ekologiskt

Som det ser ut i dagsläget säljs redan ekologiskt skummjölkspulver till Kina, fast som konventionellt. Men fortsättningsvis tillåter det nya certifikatet att 5 000 ton av de totalt 15 000 ton som exporteras att vara ekologiskt. Detta innebär att mer av ägarböndernas ekologiska mjölk kommer kunna säljas inom det ekologiska sortimentet. Under produktionen av mjölkpulvret tas även allt fett tillvara på, som sedan kan användas i tillverkningen av smör och grädde som säljs i Sverige.

– Kopplingen mellan det globala och lokala Arla där vi kan ta tillvara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder är en förutsättning för att vi ska kunna betala det höga mjölkpriset som vi gör till våra ägare, säger Magnus Dahlbom.

Själva planeringsarbetet och certifieringsprocessen har tagit närmare 1,5 år, eftersom kinesiska myndigheter har genomfört både revisioner på flera ekologiska gårdar och på anläggningarna i Vimmerby och Götene. Processen fördröjdes på grund av pandemin.

Mjölkpulveranläggningen i Vimmerby

Mjölkinvägning: cirka 510 miljoner kilo per åt

Antal medarbetare: omkring 95 personer

Byggår: 2004, då gjordes investeringar på 200 miljoner kronor för att skapa Arlas modernaste mjölkpulveranläggning

Tillverkas: Helmjölkspulver och skummjölkspulver

Källa: Arla

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste