Cirkeln S-luts med nya traktormodeller

Efter att ha presenterat både 8S och 5S kommer nu också nya 6S och 7S från Massey Ferguson, som därmed förnyat stora delar av sitt traktorprogram.

I 7S och 6S har Massey Ferguson monterat den nya Datatronic 5-terminalen som inte bara styr traktorns grundläggande funktioner. Genom ISOBUS-kompatibilitet och GPS kopplar terminalen också upp traktorn till MF Technologies precisionsodlingsverktyg och datahantering. Foto: Massey Ferguson

Den stora smarta och dess kompakta lillebror, så skulle man kunna beskriva de nya 7S och 6S från Massey Ferguson som båda fått den nya ”neo-retro” designen och ökade möjligheter till digital uppkoppling och smart lantbruk.

Fyra utföranden

Traktorerna i 6S-serien finns i fem modeller från 6S.135 med en nominell effekt på 135 hästkrafter till 6S.180 med 180 hästkrafter. Med boost får traktorerna ut maximala effekter på 150–200 hästkrafter ur den 4,9 liter stora, fyrcylindriga Agco-motorn som ger ett maximalt vridmoment vid på 840 Nm vid 1 500 varv per minut.

I 7S-serien jobbar Massey Ferguson istället med en sexcylindrig Agco-motor på 6,6 liter som i seriens fyra traktormodeller 7S-155 till 7S.180 ger nominella effekter på 155–190 hästkrafter. Med boost uppnås maximala effekter på 175–220 hästkrafter och ett maximalt vridmoment vid 1 500 varv per minut på 925 Nm.

Både 6S och 7S finns i fyra olika utföranden från standard till fullutrustade: Essential, Panoramic, Efficient och Exclusive. MF 7S.190 finns enbart i de två högsta utrustningsnivåerna och transmissionsalternativet Dyna-VT är reserverat för traktorer i Efficient- och Exclusiveutförande i både 6S- och 7S-serien. Utöver Dyna-VT-transmissionen erbjuder Massey Ferguson Dyna-6 Super Eco-transmissionen till de nya traktorerna.

Luftstol som standard

Enligt Massey Ferguson har traktorerna i 6S-serien klassens bästa vikt/effekt-förhållande med en maximal bruttovikt på 12 500 kilo. Vändradien på 4,75 meter uppges samtidigt vara den minsta för en traktor på upp till 200 hästkrafter. Hjulbasen på 2,67 meter ska ge god stabilitet.

De fyra traktormodellerna i 7S-serien har konstruerats för tungt arbete och har ett robust chassi med en hjulbas på 2,88 meter och en vändradie på 4,93 meter. Traktorernas maximala bruttovikt ligger på 14 000 kilo.

I de två högsta utrustningsnivåerna är traktorerna i 6S- och 7S-serien utrustade med företagets nya armstöd med multispaken Multipad. Foto: Massey Ferguson

Gemensamt för S-serien är den nya hytten som ska ge en tystare förarmiljö med en ljudnivå på omkring 70 decibel och ett bättre klimat tack vare den nya klimatanläggningen. 6S- och 7S-traktorerna i de två högsta utrustningsnivåerna har också utrustats med det nya armstödet som först introducerades i 8S-serien, och som ska ge en god överblick över knappar och reglage för enkel hantering och styrning av allt från kraftuttag till transmission och hydraulik. Den nya pekskärmsterminalen Datatronic 5 har fått en ljusare skärm med bättre upplösning för bättre kontroll.

En ny luftfjädrad förarstol är monterad som standard och ska ge förbättrad förarkomfort. Det finns också en förarstol med skinnklädsel, värme och förbättrad ventilation och dynamisk stötdämpning som alternativ.

Enkel styrning

Som tillval finns både mekanisk och aktiv hyttdämpning samt framaxelfjädring, och för lastararbete erbjuder Massey Ferguson också tillvalet Visio Roof för bättre sikt. Ett ljuspaket med upp till 16 LED-lampor ger en kraftfull arbetsbelysning för jobb under dygnets mörka timmar.

I Efficient och Exclusive-utförande styrs alla traktorns huvudfunktioner via den nya standardmonterade ISOBUS-kompatibla multipad kontrollspaken. Spakens nya vippknapp styr traktorns lyftanordningar, och andra funktioner som styrs via spaken är bland annat förinställda körlägen och elstyrda hydraulventiler. Dessutom kan spaken användas för att styra frontlastaren om traktorn är utrustad med det.

MF 6S är kompakt och smidig med en maxeffekt på 200 hästkrafter i toppmodellen 6S.180. Utvalda modeller är förberedda för frontlastare från fabrik och med frisiktstak, brake to neutral, hydraulkapacitet på upp till 190 liter per minut och med den nya lastarstyrningen E-loader blir 6S en riktig lastarspecialist. Foto: Massey Ferguson

För frontlastarkörning har Massey Ferguson dessutom tagit fram det nya styrsystemet E-loader för effektivare och mer exakt lastning samt kontroll över den nya skopskakningsfunktionen. E-loader ger föraren också möjlighet att väga individuella lastvikter i en skopa eller på pallgafflar för att få fram en total lastmängd. Det finns inställningar för maxlägen till både lyft och sänk samt automatiska sekvenser i olika lastcykler.

Lägre varvtal

Dyna 6 Super Eco-transmissionen som erbjuds till alla modeller i både 6S och 7S-serien är Massey Fergusons beprövade semi powershift-transmission med 24x24 växlar som ger en maximal hastighet på 40 kilometer i timmen. Dyna-VT Super Eco-transmissionen är en steglös CVT-transmission som enligt Massey Ferguson ska ge lägre bränsleförbrukning genom att uppnå samma maxhastighet vid ett lägre motorvarvtal.

Transmissionsalternativen för 6S och 7S är Dyna-6 Super Eco eller Dyna-VT Super Eco som båda ger en maximal hastighet på 40 kilometer i timmen. En ultra-krypväxel ger hastigheter på ner till 70 meter i timmen. Foto: Massey Ferguson

Dyna-VT har dessutom fått ett nytt Auto-läge som aktiveras via en kontroll på armstödet och ger föraren möjlighet att reglera körhastigheten med körspaken eller fotpedalen varpå motorn anpassar varvtalet efter lastvikt och hastighet. Det finns också en krypväxel med hastigheter ner till 70 meter per timme.

När det gäller hydraulkapacitet och lyftkraft så kan både 6S och 7S lyfta upp till 9 600 kilo i den bakre trepunktslyften och 7S frontlyft klarar upp till 4 000 kilo. Som standard är traktorerna utrustade med 110 liters LS-hydraulik, men kan i olika utföranden uppgraderas till antingen 150 eller 190 liter per minut. 

Samtidigt som lanseringen av 6S och 7S passar MF också på att utöka 8S-serien med de två modellerna 8S.285 och 8S.305. Toppmodellen har en maximal effekt på 305 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 1 280 Nm. Foto: Massey Ferguson  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste