Hon är Årets svenska Östersjöbonde

Louise Gårdenborg på Gårdsjö lantbruk har av Världsnaturfonden utsetts till Årets svenska Östersjöbonde. Bland mycket så prisas hon för sitt stora driv och engagemang för hållbarhet och bättre vattenmiljö.

I oktober kommer Louise Gårdenborg att representera Sverige i den regionala tävlingen ”Baltic Sea Farmer of the Year Award”, där en vinnare för hela Östersjöregionen ska utses. Foto: Carolina Wahlberg

Under torsdagen var det dags för prisutdelning av Årets svenska Östersjöbonde. Platsen var Gårdsjö Lantbruk som ligger i Heby kommun i Uppland, för det är där som 35-åriga Louise Gårdenborg driver ekologiskt lantbruk tillsammans med sin familj.

Fakta: Motivering:

”Louise Gårdenborg på Gårdsjö Lantbruk får priset för att hon genom sin samverkan med Julmyra Horse Center är ett föredöme för att visa hur hästgödsel kan förvandlas från ett problem till en viktig näringsresurs i jordbruket. Genom att ta emot stallgödsel från 200 hästar minskar risken för läckage från hästanläggningen till Julmyrabäcken och näringsämnena kommer till nytta i odlingen lokalt. Louise är också en samlande kraft i åtgärdsarbetet för minskad övergödning och tillsammans med verksamhetsutövare och boende i avrinningsområdet arbetar hon för att åtgärder ska utföras där de bäst behövs.”

Louise är femte generationen på gården och hon är i grunden utbildad civilingenjör, men för sju år sedan flyttade hon och familjen hem till föräldragården och 2019 genomfördes ett generationsskifte. I dag är det Louise som är ansvarig men hennes föräldrar hjälper fortfarande till i verksamheten.

Gödslar med hästgödsel

Produktionsinriktningen är ekologisk växtodling av spannmål, klöverfrö och baljväxter på cirka 150 hektar. För att få gödsel till odlingarna samarbetar man på gården med Julmyra Horse Center, som ligger fyra kilometer från gården. Stallgödslen från deras 200 hästar tar man vara på och använder ute på åkrarna. Detta samarbete är en av anledningarna till att Louise utsetts till vinnare.

Hon är även involverad i den lokala vattenvårdsföreningen och har till exempel varit projektledare för en landskapsanalys för att hitta de bäst lämpade platserna för vattenmiljöåtgärder, nu senast i form av en fosfordamm på en grannes mark i närheten.

Motiverande pris

– Det är superkul att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas. Det gör att man blir ännu mer motiverad till att fortsätta. Just det här att man lyfter samverkan det tror jag är viktigt. Att man tar in rätt personer till rätt uppgifter och göra rätt saker på rätt plats. Det känns som att det är viktigt för att få saker att hända, säger Louise Gårdenborg, till Jordbruksaktuellt.

Läs mer om Årets svenska Östersjöbonde och gården i Jordbruksaktuellt nummer 18 som kommer ut den 30 september.

FAKTA: WWF:s utmärkelse ”Årets Östersjöbonde”

”Årets Östersjöbonde” (Baltic Sea Farmer of the Year Award) är en tävling som startade 2009. Den vill lyfta fram föregångare inom jordbruket som inspirerar till goda miljöinsatser för att minska övergödningen i Östersjön. Varje år utses nationella vinnare i Östersjöländerna som går till final om titeln Årets Östersjöbonde, som vinner 100 000 kr. 

Den svenska juryn består av Helena Aronsson, samverkanslektor i växtnäringshushållning SLU, Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattenrådgivare Enköpings kommun, Markus Hoffman, vattenexpert LRF och Jenny Jewert, jordbruksexpert WWF.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste