Märta satsar på mjölken

Märta Åslund är 19 år och uppväxt på lantbruk med både höns och mjölkkor, men i slutet på 2018 la familjen ner mjölkproduktionen. Nu, tre år senare, blev längtan efter korna för stor och Märta har köpt in sina första egna kor. 

 

Märta Åslund bor i Undrom i Västernorrland. Till vardags jobbar hon som maskmaskinförare på ett krossverk, men har vid sidan av valt att börja bygga upp sin egen mjölkbesättning. Mjölken levererar hon till Norrmejerier. Foto: Privat

– Vi har funderat jättemånga gånger under den tiden vi inte haft några kor, och till slut så bestämde jag mig för att ”jag kör”. Jag ville ta över när pappa slutade, men då var jag bara runt 16–17 år så han tyckte det var lite väl ungt. 

Det var under våren som Märta bestämde sig för att det var dags att satsa på korna, och den 15 juni kom de första djuren till gården. 

– Det var det två mjölkande och tolv kvigor, berättar hon. 

Nu, ett par månader senare, har hon 33 djur varav 15 mjölkande.

– Det är både SLB och SRB. Jag har köpt lite vad jag har fått tag i, och så har jag två av mammas fjällkor, säger hon men berättar att det varit lite trögt att få tag i kor att köpa. 

– I våras var det trögt, folk hade brist på kor. Men nu på sista tiden har det rasslat till, och det ringer folk var och varannan vecka och frågar om jag behöver kor. Vi har kontaktat en livdjursförmedlare, så det är han som håller koll.

Hyr in korna 

Hon hyr in korna i ladugården på sin farbrors gård. Där finns plats att mjölka 80 djur och Märtas mål är att fylla upp platserna, något hon tror kommer ta ungefär två år. 

– Sen när man fått snurr på det och pengarna kommer in så är tanken att köpa gården av min farbror. Det är planen just nu men mycket kan ju ändras.

Hon hoppas även att i framtiden kunna bygga nytt. 

– Det är uppbundet nu, och jag hade gärna velat ha lösdrift. Och bygga en sådan ladugård, men det får ju bli ett senare projekt. 

I arbetet med att starta upp företaget har Märta haft stor hjälp av sin pappa, vilken hon menar har gjort att det gått relativt enkelt. 

– Han har gjort det här innan så han kan mycket om det, så jag har haft väldigt mycket hjälp av honom, säger hon och berättar att hennes pappa och syster hjälper till med korna när hon själv ligger borta på jobb. 

– Jag tvekade många gånger, men tänker man bara igenom så att det går ihop så är det bara att köra. Vi har räknat mycket och många gånger på det, säger Märta om beslutet att starta upp sin egen mjölkbesättning. Foto: Privat

Inspirera andra 

Det roligaste med att starta upp den egna produktionen är enligt Märta kontakten med djuren. 

– Jag tycker om att vara med korna, lära känna dem och se när mjölken ökar. 

Men också när hon ser att resultaten blir bättre.  

– Jag hade lite höga celler ett tag, men vid sista provtagningen var det väldigt bra. Så det är också en rolig sak, när man får ett sms med provsvar och allting är bra, säger hon och berättar att hon precis håller på att skicka in konummer till Växa och väntar på att få göra en provmjölkning. 

Märta hoppas att hon med sin satsning även kan inspirera andra unga att våga satsa. 

– Kör bara, det är väl vad alla säger. Men ja, har du möjlighet så tveka inte!

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste