En tsunamivåg av vaccinationer på nötsidan

Att det ibland uppstår bristsituationer på olika djurläkemedel är inte ovanligt. Under coronapandemin har det inte varit något undantag, men inte heller extremt. Det menar Christina Molin som är vd för Djurfarmacia Sverige AB.

 

– Trenden att vaccinera har varit länge inom andra djurslag, men nu ser vi det mycket mer på nötsidan. Det är nästan paradigmskifte, det kommer som en tsunamivåg nu, säger Christina Molin som är vd för Djurfarmacia AB. Foto: Nina Bohman


Likt för många andra inom vården var pandemin i sin början väldigt utmanande när det gällde att få tag i handsprit, desinfektionsmedel och ytdesinfektionsmedel, som både veterinärer och djurägare använder mycket.

– Det har löst sig nu, men det var en tid när det inte gick att få tag i över huvudtaget. Sedan kom det jättemycket firmor som sa sig ha de bästa produkterna. Men vi valde ändå att vänta ut för att få sälja de märken som vi brukar ha och är vana att jobba med. Det var så mycket osäkerhet, säger Christina.

När det kommer till mediciner berättar hon om ett coronautbrott i en fabrik i Mexico som försvårade produktionen av meloxikam, som verkar smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande och som används mycket inom djurmedicin.

– Och när det försvann, hade de andra mindre tillverkarna inte tillräckligt i sina lager. Så det har varit lite problematiskt främst till smådjur, säger hon och fortsätter:

– På lantbrukssidan har det varit problem med ringormsvaccin till nöt. En av tillverkarna sägs ha övergått till covid-vaccin-tillverkning i stället och slutade helt med produktionen av ringormsvaccin till nöt. Det var den produkten som hade den största marknadsandelen i Sverige, och naturligtvis hade inte konkurrenten förberett för så stor marknad och en restsituation uppstod. Det var några månader när det inte gick att få tag i ringormsvaccin till nöt i Sverige, men nu finns det åter på marknaden igen.

En annan effekt av pandemin är att en del frakter har blivit dyrare, då det blivit brist på fraktcontainrar i och med ökad båtfrakt och minskad flygfrakt.
 

Under pandemin har många skaffat husdjur, då man har varit hemma mer. Det har bland annat kommit mycket föl. Christina berättar att de har sålt mycket mer fölavmaskning än bara för ett år sedan. Även på hund- och kattsidan såg de en mycket större försäljningssiffra på enkla saker som fästningsmedel. Foto: Carolina Wahlberg


Hur gör man vid brist?

– Vi har en egen licensavdelning som jobbar med att hjälpa veterinären och försöker ta fram alternativ och försöker få in dem på dispens, de tillfällen som det går. Vi jobbar nära med veterinärer och läkemedelsföretagen så vi ska ha så bra och uppdaterad information som möjligt, säger Christina och fortsätter:

– Vi försöker ha så mycket information som möjligt och en tät kontakt med leverantörer och kunder. Vi har jobbat mycket med att skicka sms när det har varit bristvaror så att kunden ska veta att det är brist och att man har möjlighet att avbeställa om de inte har tid att vänta.

Vad beror bristerna oftast på?

– Ofta är det ett råmaterial som saknas eller att en batch faller ut av någon anledning, till exempel att det har varit för varmt eller för kallt så kvalitén inte kunnat hållas.

Enligt Christina är det ingen brist som sticker ut värre än vanligt just nu. Men i våras var det problem att få tag i fåravmaskningsmedel. Men där är man nu i kapp.

Ser ni någon trend inom medicinförsäljning till djur?

– Nu handlar det mer om att förebygga än att behandla med antibiotika. Så vaccineringarna ökar, framför allt på nötsidan, både på mjölk- och köttsidan har det ökat mycket de senaste tre åren. På grissidan har det länge varit så att man vaccinerar och jobbar förebyggande i stället för att behandla. Men det är definitivt en ökad vaccinationstrend på jordbrukssidan.

Hur kommer det sig?

– Jag tror att det beror på en ökad kunskap bland lantbrukarna. Och jag tror också att det beror på bra rådgivning. Informationen och kunskapen har kommit längre ner i leden. Ökad kunskap och bättre djurhållning ger friskare djur.

 

En effekt av pandemin var att det blev brist på ringormsvaccin till nötkreatur. Men läget är numera återställt. Foto: Carolina Wahlberg

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 11 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera