Hårdare balar med nya Impress

Sedan introduktionen av rundbalspressar i sitt produktprogram för fem år sedan har Pöttinger nu uppdaterat både rundbals- och kombipressarna. Bland annat har man ökat presstrycket med 20 procent för kompaktare balar.

Pötingers nya generation av Impress 3000-rundbalspressar har en ny enhet för lindning av nät och mantelplast. I V och Master-utförande kan pressarna utrustas med 1000 rpm drivlina. Foto: Pöttinger

Nyheterna hos Pöttingers nya modeller av rundbalspressarna Impress 3000 finns både på utsidan och insidan. En ny design, fler tillval och nya smarta funktioner utmärker enligt Pöttinger pressarna som finns tillgängliga från och med oktober.

Den uppdaterade versionen av Impress 3000 bygger på beprövade komponenter som företagets ”floating pickup”, Liftup-rotor och hackenheten med upp till 32 knivar. En av nyheterna är det ökade presstrycket som i de nya modellerna är 20 procent högre än hos tidigare versioner av Impress. Det innebär hårdare, kompaktare balar med mer innehåll i varje bal.

Ny bindningsenhet

Modellprogrammet i den nya Impress 3000-serien består fortsatt av de två fixkammarpressarna 3130 F Master och Pro samt tre modeller vardera av flexkammarpressarna. Impress 3160 och 3190 finns enligt Pöttinger i V-version utan knivar, V-Master med 16 knivar och enkel kontrollenhet samt V-Pro med 32 knivar, lastkännande hydraulik, ISOBUS- kontroll och en rad automatfunktioner.

Modellprogrammet rundas av med de tre kombipressarna Impress 3130 FC Pro med fixkammare och en baldiameter på 1,3 meter samt flexkammarmodellerna 3160 och 3190 VC Pro med baldiameterar på upp till 1,55 respektive 1,85 meter. Balar på upp till 1,5 meter kan plastas.  

En central del i den nya generationen Impress 3000 är den helt nya bindningsenheten, som kan uppgraderas till mantelplast, och där matningen och spänningen regleras utanför presskammaren i stället för från balens kärna. Matningsrullen för nät eller mantelplast bromsas dessutom hydrauliskt i stället för elektriskt som hos tidigare modeller.

Terminal med pekskärm

Bland extrautrustningen finns ett LED-ljuspaket för pressarna i Pro-utförande. LED-slingor med strömbrytare finns monterade under sidopanelerna för bättre sikt vid underhållsarbete, och för effektiv och enkel rengöring finns nu en slangvinda för tryckluft som tas från luftbromsen via en ventil. Det finns också möjlighet att montera fuktsensorer.

Hos Impress Pro introducerar Pöttinger även den nya Power Control 3.0-terminalen med en fem tums pekskärm, samt möjlighet till ytterligare en skärm på tio tum för övervakning av olika arbetsmoment via ett kamerasystem som finns som tillval.

Även plastarna har uppdaterats där balplattformen nu kan rotera balen både före och efter inplastning för att undvika plastremsor som hänger löst samtidigt som överbliven luft pressas ut mellan plastlagren. Pressarna har nu hållare för upp till 16 rullar balplast, alternativt 12 rullar balplast och två rullar mantelplast. Tillsammans med ytterligare två hållare för nät eller mantelplast i pressens främre del finns det enligt Pöttinger gott om resurser för långa dagar i fält.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste