Lokalt event ledde till lyckat samarbete

Den 14–15 augusti drog eventet Smakrika Örebro i gång för första gången. Där skapades samarbeten mellan ett 30-tal restauranger och lokala producenter från hela Örebro län. 

 

Råbiffen som Ingeborgs lagade på innanlår från Lilla Väsby Gård blev uppskattad av matgästerna under eventet Smakrika Örebro. Eventet där restauranger matchades ihop med lokala producenter ledde i det här fallet till ett nytt samarbete mellan gården och restaurangen.
Foto: Matilda Kleber

Eventet gick ut på att restaurangbesökarna kunde åka runt mellan restaurangerna som serverade smakportioner av alla dess slag, utifrån de råvaror de fått att arbeta med, samtidigt som de lokala producenterna fick en chans att vara med och informera om sina verksamheter och produkter. Bakom evenemanget stod Almi Företagspartner Mälardalen, Länsstyrelsen Örebro, Hushållningssällskapet HS Konsult AB och Örebrokompaniet, som jobbar med att marknadsföra Örebro. 

En av gårdarna som deltog var Lilla Väsby Gård sydväst om Örebro. De fick samarbeta med restaurangen Ingeborgs som serverade råbiff på innanlår av nötkött från gården, en matchning som visade sig bli väldigt lyckad för båda parter.

– Jag gav förslag på innanlår som det är ett mångsidigt kött och jag blev jätteglad när de ville använda det till deras råbiff. Eftersom det är en stor styckningsdetalj så brukar vi ofta ha lite extra hemma av just det, vilket passade perfekt, säger Ida Dahlberg Andersson, från Lilla Väsby.

Ida Dahlberg Andersson från Lilla Väsby gård var med på restaurangen under lördagen när eventet drog igång för att kunna mingla med restauranggästerna och berätta om gården och deras produkter.
Foto: Madeleine Rapp

Utökade samarbetet

Råbiff är en rätt som Ingeborgs ofta har på menyn, så samarbetet utökades redan vid första kontakten till att inte bara gälla under själva eventet utan hela sommaren. Något som Ida är jätteglad över.

– Jag trodde att detta bara skulle bli en kul grej att vara med på en gång, men jag hade aldrig trott att det skulle leda till detta. Det är verkligen en ära att få leverera vårt kött och få se det serveras på restaurang, och dessutom vår favoritrestaurang. 

Under lördagen då eventet hölls var Ida med på restaurangen där hon fick möjlighet att berätta för intresserade matgäster om sin gård och produkterna de tillverkar och säljer. 

– Vi jobbar redan mycket lokalt så för oss var det en självklarhet att haka på det här eventet. Vi har många klassiska svenska rätter på Ingeborgs. Råbiff kanske inte är en klassisk svensk rätt från början, men nu så är den så impregnerad i Sverige att den nästan räknas som det, säger Robin Ek, restaurangchef på Ingeborgs. Foto: Madeleine Rapp

Lyckad satsning

Eventet blev väldigt uppmärksammat och på Ingeborgs blev personalen lite smått överraskade över hur mycket folk det kom. Man hade räknat med som mest 150 gäster under lördagen, men det dök upp omkring 250 gäster. Under söndagen fick man in ungefär 180 gäster och även då ringlade sig kön lång utanför dörren och man hade fullt upp med att servera de matintresserade gästerna. 

På måndagen efter eventet har personalen hunnit landa lite efter helgen och berättar om deras upplevelser.

– Framför allt tycker vi det är kul att det kom så mycket folk. Det hade vi kanske inte räknat med, men det var ju första gången vi körde det här eventet, säger Robin Ek som är restaurangchef på Ingeborgs.

– Folk i dag är ju mycket mer medvetna och intresserade av var maten kommer ifrån, konstaterar Petra Sandberg Holstensson. Hon är kock på Ingeborgs och en av dem som hanterade innanlåren från Lilla Väsby Gård. 

– Det är såklart mycket roligare att kunna berätta för gästerna att råvarorna är lokala. Så det är väldigt roligt att vi börjat samarbeta med Lilla Väsby och jag tror vi kommer samarbeta med dem även framöver, säger Petra Sandberg Holstensson som är kock på Ingeborgs.Foto: Madeleine Rapp

Fick rycka in

Även de är väldigt nöjda med det samarbete man fått till genom Smakrika Örebro.

– De på Lilla Väsby gård har verkligen varit lysande. De har hjälpt till med allt och varit jättebra. Samarbetet har varit jättebra och de har delat mycket om både oss och eventet på sociala medier, säger Robin.

Under helgens rush hade man även hjälp av Ida på plats inne på restaurangen.

– Ida är verkligen en jättetrevlig tjej. Hon hjälpte till med allt som behövdes. Hon dukade av när vi hade fullt upp och var trevlig mot gästerna, säger Robin.

– Ja och när jag hade fullt upp i köket ställde hon sig och skar upp sitt eget kött. Jag visade henne bara hur hon skulle göra. Och då fick man verkligen se vilken nytta det kan göra för båda parter att få se hur råvarorna används när de väl är på restaurangen. För när hon väl fick se hur vi arbetade med köttet kom hon genast med förslag på vad som kanske skulle passa oss ännu bättre, och det kan ju vi ha nytta av framöver, säger Petra.

På Lilla Väsby gård ligger sydväst om Örebro och har idag samarbete med flera olika lokala producenter. Förutom hagarna runt gården, betar gårdens får och kor även vid naturbetesmarker och naturreservat. Foto: Ida Dahlberg Andersson

Vad betyder det för er att upptäcka en ny lokal producent?

– Det är såklart jättespännande. Under corona har vi fått minska ner inköpen från lokala producenter och har inte kunnat handla lika ofta. Men det är jätteroligt att kunna berätta för gästerna att råvarorna är lokala, för folk är också mycket mer medvetna i dag och många av våra gäster frågar var köttet eller fisken kommer ifrån. Så det är väldigt kul att vi börjat samarbeta med Lilla Väsby, såklart. Vi är ju inte en jätterestaurang så det passar oss att ta in lite mindre mängder från lokala producenter och jag hoppas vi kommer kunna ta in lite mer lokala grönsaker också framöver, säger Petra. 

Robin tror också att det ger ett mervärde för många gäster att veta var maten kommer från. 

– Vi pratade just därför om att vi själva skulle åka ut och kolla läget på gården för det är alltid bra även för oss som serverar maten, att se hela kedjan från jord till bord. Det är ju en bra sak att kunna prata med gästerna om också, att vi faktiskt har varit där. 

– Många frågade ju vad som var det lokala och utöver köttet hade vi även själva ordnat lokala rödbetor som vegetariskt alternativ.  Vi fick jättemycket uppskattning för maten och jag tror säkert att vi fick många nya gäster även inför framtiden, säger Petra 

Restaurangen Ingeborgs ligger i centrala Örebro och har ett svensk-franskt kök med många klassiska rätter. Under eventet Smakrika Örebro ringlade sig kön lång utanför dörren, då många hungriga besökare väntade på att få smaka på maten.
Foto: Madeleine Rapp

Stor nytta av att se

I efterhand när Jordbruksaktuellt pratar med Ida från Lilla Väsby Gård tycker hon fortfarande att det var ett väldigt lyckat koncept och att det känns kul att många verkade uppskatta maten.

– Jag fick mycket fina kommentarer när jag var på plats och jag fick ett sms från en som hade varit där och som skrev att råbiffen hade varit den bästa han hade ätit och även den bästa smakportionen under eventet. Det blev jag väldigt glad av att få höra, säger Ida.

Även hon ser ett stort värde av att ha fått spendera tid på restaurangen och få se hur de verkligen arbetar med köttet som gården levererar.

– Ja precis som Petra sa så insåg jag då att köttet från våra kor av rasen blond skulle passa ännu bättre, eftersom de har mindre insprängt fett som mera liknar kalvkött än det hereford-kött som de fick att arbeta med nu. Så det var intressant att se och något vi kan ta med oss framöver. 

 

Lilla Väsby Gård

Lilla Väsby Gård drivs av Arvid och Ida som har både växtodling och lamm- och nötköttsproduktion. 

På gården finns även gårdsbutiken Lilla Väsbys Lantbod. Där finns gårdens egna produkter och ett brett men noga utvalt sortiment från andra lokala producenter från Örebro län som man samarbetar med. 

Men Lilla Väsby säljer även köttlådor via lokala reko-ringarna i Örebro

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste