Beatrice och Erik är årets ungdomsföretagare i norr

Under Öjeby Lantbruksmässa delade Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten ut utmärkelsen årets ungdomsföretagare. Utmärkelsen tillföll Erik Johansson och Beatrice Ramnerö som driver Skatauddens Lantgård i Älvsbyn.

Beatrice Ramnerö och Erik Johansson driver Skatauddens Lantgård i Älvsbyn. Foto: Jessica Lindberg, Gröna Näringar

Hur kändes det att få den här utmärkelsen?

– Det kändes jättekul, och det känns som ett erkännande! Vi kände lite att oj vi har ju nyss tagit över, men vi har ju varit inblandade i företaget en längre tid och tog över helt i våras. Vi fick det här priset då vi jobbar mycket med att diversifiera oss och anpassa företaget utifrån de förutsättningar som vi har här, säger Beatrice och fortsätter:

– Vi fick det också för att vi jobbar mycket med sociala medier och att kommunicera om lantbruk mot dem som inte är inom lantbruket. Det är vi superglada för, för vi tycker själva att det är ett superviktigt arbete och det är därför vi lägger så mycket tid på att försöka visa upp lantbruket. Det kändes jättekul att få det erkännandet.

Kontakt med konsument

Beatrice berättar att det är mjölken som är basen i företaget, och att de även föder upp tjurarna till slakt. Utöver det har de Bo på Lantgård, produktion av hästhö och senaste tillskottet är en jordgubbsodling som Erik och Beatrice startat upp.

– I och med det så har vi börjat sälja mycket direkt till konsument, och det tycker vi är jättekul och vi funderar på hur vi ska kunna utveckla den biten.

De har självplock, men plockar även och säljer på gården, vilket enligt Beatrice skapar en bra kontaktyta med personer som i vanliga fall inte har någon kontakt med lantbruk.

– De kommer ut till gården, ser våra kor och vi kan svara på frågor.

De har anställt ungdomar från närområdet som arbetar med jordgubbsodlingen.

– Det har också bidragit till att det blir en samlingspunkt i området. Vi tycker det känna jättekul att kunna anställa de som bor häromkring, och att det också blir första jobbet för många ungdomar, säger hon och fortsätter:

– I sommar har vi haft otroligt duktiga ungdomar. De är duktiga på att ta eget ansvar, vi ger dem mycket ansvar, och de jobbar hårt. Det har varit superkul!

Vad är era drivkrafter?

– Vi båda är nog väldigt envisa. Sen har vi högt satta ambitioner, är beredda på att jobba hårt och är väldigt målinriktade i det mesta. Det är där vi är lika, sen kompletterar vi varandra på många sätt också. Jag är nog lite mera den obotliga optimisten som ser möjligheter överallt, Erik är kanske lite mer realist. Ibland håller han med om mina nya idéer och ibland säger han stopp, och det behövs det också.

Juyns motivering:

Skatauddens lantbruk är nu inne på sin femte generation lantbrukare. Erik och Beatrice tog över gården i våras men har succesivt blivit mer delaktiga i driften sedan 2016. Innan dess hämtade de kunskap och erfarenheter via både utbildningar och arbete inom de gröna näringarna i södra Sverige, Australien och Kanada. Med driftighet, engagemang och med hjälp av bra samarbeten och ett stort nätverk förvaltar och utvecklar de nu gården som byggts upp av tidigare generationer. På gården finns ett trettiotal mjölkkor och ett sextiotal ung/köttdjur och växtodling på 120 ha. Med start 2018 har man också etablerat en jordgubbsodling, med både självplock och färdigplockade bär. Företaget hyr också ut stugor via Bo på Lantgård. Beatrice och Erik jobbar även mycket ideellt och näringspolitiskt inom föreningslivet och kooperation. De brinner för att locka unga till gröna näringarna och jobbar mycket med sociala medier för att öka förståelsen och intresset om jordbruk för allmänheten.

Skatauddens lantbruk är ett bra exempel på ett företag som utvecklats genom att bredda sin verksamhet och som även jobbar för näringen i ett större perspektiv. De är värdiga mottagare av Hushållningssällskapets pris som Årets Ungdomsföretagare 2021.

Under dagen delades även priserna Årets landsbygdsföretagare och Årets lantbruksföretagare ut.

Förstnämnda gick till företaget C/O Gerd med följande motivering:

År 2008 bestämde sig Anna-Lena och Johan att satsa på sin dröm om att tillvara ta Lapplands örter och bär genom en förädling till lyxig kosmetika. Resan har tagit företaget från en lite källarlokal till en modern fabriksanläggning med tiodubblad kapacitet. I dag är Sverige hemmamarknaden med man jobbar även internationellt med till exempel Japan och kryssningsrederier.

Företaget är ett föredöme som visar på hur man med känsla och kännedom för landsbygdens råvara i samverkan med ämneskompetens skapar produkter med en unikitet som har bärkraft även internationellt.

Anna-Lena Wiklund Rippert och Johan Wiklund, care of Gerd i Jokkmokk, är värdiga mottagare av Hushållningssällskapets pris som Årets landsbygdsföretagare 2021.

Årets lantbruksföretag gick till Ängesbäckens Lantbruk, med motiveringen:

Ängesbäckens Lantbruk har under 20 års tid drivits tillsammans av de två familjerna Sundbom och Olofsson/Sandegren. Redan 2001 slog de ihop driften av växtodlingen och byggde gemensamma moderna stallar. I dagsläget har de 300 mjölkkor som mjölkas i fem robotar och producerar i snitt drygt 12 000 kg ECM per ko och år. Det gör gården till en av länens största med 11 anställda. Den innovativa företagsformen, att två familjer, som inte är släkt, går samman om driften, har gjort att företaget kunnat växa, utvecklas och drivas effektivt med god ekonomi. Detta nytänk skapar möjligheter för framtiden och gör Ängesbäckens Lantbruk till en värdig mottagare av Hushållningssällskapets pris som årets Lantbruksföretag 2021.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste