9000 liter med enkelaxel i nya Amazone UX

Med två nya växtskyddssprutor i UX-serien har Amazone fyllt luckan mellan den tidigare enkelaxlade toppmodellen på 6 200 liter och den dubbelaxlade modellen med 11 200 liter. Med en ny ramkonstruktion säkerställer Amazone stabiliteten vid arbetsbredder på upp till 42 meter.

Amazone presenterar två nya enkelaxlade växtskyddsprutor med tankvolymer på 8 000 respektive 9 000 liter och ramper på upp till 42 meter. Stabiliteten och smidigheten upprätthålls tack vare en helt ny ramkonstruktion och tankens avsmalnande design. Foto: Amazone

Amazone lanserar nu de två nya växtskyddssprutorna UX 7601 Super och UX 8601 med 8 000 respektive 9 000 liters tankvolym, som alltså ska passa in i det tidigare glappet mellan de mellanstora enkelaxlade sprutorna och de stora tvåaxlade.

Ny ramkonstruktion

Sprutorna kan utrustas med ramper på upp till 42 meter tack vare en helt ny ramkonstruktion där ramen och draganordningen är tillverkade i ett stycke och sträcker sig från axeln ut till draget med en framåtlutad design. Detta ska ge en optimal viktfördelning som samtidigt tillåter ett maximalt utnyttjande av den tillåtna drag- och axelbelastningen. Ramkonstruktionen har dessutom en extra låg tyngdpunkt som ska ge sprutorna både smidighet och stabilitet. Med sin höga markfrigång är ramen samtidigt byggd för högre grödor, och för känsliga grödor finns en bukplåt som tillval.

Spruttankens design med en avsmalning upptill och sidomonterade spoltankar är enligt Amazone också en bidragande orsak till sprutornas stabilitet, särskilt då den inte är helt fylld. Polyetentankens släta in- och utsidor samt rundade former ska bidra till enklare rengöring.

Anpassa rampen

När det gäller sprutramper så kan båda modeller utrustas med Amazones Super-L3 ramp på upp till 42 meter, som då har ledpunkter vid 12, 24 och 33 meter. Det finns också möjlighet att få olika infällbara rampreduceringar i den yttre rampsektionen som tillval för att enkelt anpassa sprutan till olika körspårsavstånd.

I 39 och 42 meters arbetsbredd är Super-L3 ramerna utrustade med den aktiva rampstyrningen ContourControl samt den aktiva svängdämparen SwingStop som standard. Vill man ha mindre ramper erbjuder Amazone också Super-L2 i arbetsbredder från 21–40 meter samt Super-L3 från 36 meter.

Den stora tankvolymen på 8 000 och 9 000 liter ställer ökade krav på omröringskapaciteten, där Amazone har satsat på en kolv/membranpump på 350 liter per minut. Sprutpumpens kapacitet ligger i sin tur på 250 liter per minut. Amazones senaste pumpgeneration har fått större kolvdiameter och pumpdrivningen kan fås antingen som kraftuttags- eller hydrauldriven.

Utnyttjar båda pumpar

Den hydrauliska pumpdrivningen är dessutom helt integrerad i spritans ISOBUS-system där pumpvarvtalet regleras automatiskt efter rådande behov.

Sprutornas manöverkranar sitter samlade under sidoluckan på vänster sida i Amazone SmartCenter och där finns också inspolningsbehållaren på 60 liter. SmartCenter kan anpassas efter kundens behov med olika skärmar och inställningsmöjligheter.

Som tillval finns dessutom High Flow+-systemet för effektiv applicering vid stora arbetsbredder och hög körhastighet. Systemet utnyttjar båda pumparnas flöde för sprutning samtidigt som omrörningseffekten bibehålls.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste