Jordbruksverket tror på lägre skörd än förväntat

I augusti publicerade Jordbruksverket myndighetens skördeprognos för året, där den förväntade skörden uppskattades landa på 5,7 miljoner ton. På grund av vädret sänker man nu sin prognos för den förväntade skörden.

Jordbruksverket sänker sin skördeprognos från 5,7 till mellan 5,4 och 5,5 miljoner ton. Anledningen är det ostabila vädret. Foto: Vilhem Ektander

Den skördeprognos som publicerades i augusti baserades på data fram till och med juli. Men kombinationen av en blöt och kall vår, en torr och varm sommar och stora lokala nederbördsmängder har enligt Jordbruksverket påverkat skördens storlek negativt, och man bedömer nu att skörden kommer landa någonstans mellan 5,4 och 5,5 miljoner ton.

Den främsta anledningen är enligt myndigheten en minskad skörd för vårgrödor som havre och korn. Dock påpekar man att väderförhållanden och såtidpunkt varierar lokalt, och att det finns stor spridning mellan skörden hos enskilda odlare.

Trots att den förväntade skörden sänks väntas den ändå vara i nivå med genomsnittet de senaste tio åren. Detta tack vare att stor del av de högavkastande grödorna såddes på hösten.

Myndigheten kommer publicera sin officiella statistik om skördens storlek den 15 november.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste