Tjurcentralen i Skara stängs

VikingGenetics har beslutat att koncentrera spermaproduktionen till Danmark. Det betyder att anläggningen i Örnsro, Skara kommer att stängas.

VikingGenetics kommer att koncentrera all spermaproduktion till Danmark. Foto: Carolina Wahlberg 

Anledningen till stängningen är att efterfrågan på könsseparerad sperma ökar. Det är något som kräver högteknologisk utrustning och den enda av VikingGenetics anläggningar som har detta är den i Assentoft i Danmark. Genom att samla all spermaproduktion på ett ställe hoppas VikingGenetics bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Vidta åtgärder

– Vår omvärldsanalys visar att konkurrensen inom avelsutveckling och spermaproduktion ökar och det finns en tilltagande prispress. Därför har analys kring VikingGenetics anläggningar i Norden pågått en längre tid. För att upprätthålla konkurrenskraft behöver åtgärder vidtas för att även i framtiden kunna driva och ha inflytande över vårt nordiska avelsarbete och avelsmål. I Växa beklagar vi situationen för de anställda i Skara. Men vi ser att efterfrågan är stor på kompetent personal och det pågår ett arbete med att lösa situationen på bästa sätt för de anställda, säger Per-Johan Svensson, styrelseledamot Växa, i ett pressmeddelande.

Hitta nya tjänster

Gustav Jahn är avdelningschef Avel på Växa:

– Det viktigaste med detta besked är att VikingGenetics arbetar aktivt med att vara kostnadseffektiva och samtidigt tillgodose våra kunders behov av könssorterad sperma. Det är givetvis tråkigt att en lång era av tjurhållning i Skara tar slut. Jag känner med personalen som påverkas av förändringen. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans med VikingGenetics för att så många som möjligt kommer vidare till nya tjänster inom svenskt lantbruk, säger han.  

Nuvarande avelsprogram eller inköp av tjurar i Sverige, Finland och Danmark kommer inte påverkas av stängningen. Stängningen av den svenska anläggningen kommer att ske i slutet av tredje kvartalet 2022.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste