Claas Liner – nu upp till 15 meter

Claas presenterar sina nya strängläggare i Liner-serien som nu erbjuds i arbetsbredder på upp till 15 meter. De två- och fyrarotoriga strängläggarna har intelligent fjädring och patenterade teleskoparmar.

Trots sin stora arbetsbredd nya Claas Liner smidig både på vägen och i fält. Transporthastigheten ligger på 40 kilometer i timmen och även med 800-hjul hamnar transportbredden under tre meter. Ett nytt tvåpunkts-drag ger dessutom styrvinklar på upp till 80 grader. Foto: Claas

Med sju nya två rotoriga och fyra nya fyrrotoriga strängläggare uppdaterar Claas nu sin liner-serie. Modellerna sträcker sig hela vägen från Liner 2600 med en maximal arbetsbredd på 6,8 meter till Liner 4900 med upp till 15 meters arbetsbredd.

Skonsam rotor

För god markföljning och skonsam strängläggning har Claas senaste rotorgeneration utrustats med en aktiv fjädring. När rotorarmarna sänks ner är det de bakre rotorhjulen som får kontakt med markan först vilket enligt Claas skapar en ”jet-effekt” som förhindrar att rotorernas pinnar gräver ner sig och skadar grässvålen.

Modellerna Liner 2800 och 2900 finns också i ett så kallat Business-utförande där strängläggarna är utrustade med individuell rotorlyft som standard. Hos övriga modeller i Trend-versionen finns denna möjlighet som tillval.

Rotorerna på de tvårotoriga strängläggarna är utrustade med fyrhjulschassi som standard, utom den största modellen Liner 3100 som har ett sexhjulschassi. Oavett antal hjul så är dessa placerade nära pinnarna för bästa styrning och markföljning där de två främre chassi-hjulen är svängbara.

Sänkt varvtal  

Rotorernas arbetshöjd kan enkelt kontrolleras via en skala på rotorns centrumaxel där den också kan justeras mekaniskt. Hydraulisk höjdjustering finns också som tillval, och separat höjdjustering är möjlig på Business-modellerna. Arbetsbredden justeras mekaniskt på de två minsta modellerna medan övriga modeller har hydraulisk justering.

Rotorerna har individuella friktionskopplingar för att skydda mot överbelastning. Varvtalet i växellådorna ar reducerats från 540 till 350 varv per minut för att skydda drivlinan.  

De nya fyrrotoriga strängläggarna Liner 4700 till 4900 bygger enligt Claas på en ny innovativ ram med en geometri som liknar den hos en teleskopkran. Den stora tvärbalken och den trapetsformade konstruktionen ska ge hög hållbarhet och god förmåga att fördela belastning jämnt över strängläggaren.

Skyddad placering

Kontrollventil, elektrisk styrmodul och hydraulventiler är alla placerade inuti chassit där de ska vara skyddade. Till skillnad från tidigare modeller så jobbar de teleskopiska rotorarmarna nu med ett patenterat trestegssystem, med C-profiler och glidskenor, vilket ska ge en snabb justering av arbetsbredden.

Rotorerna drivs mekaniskt via kraftuttaget vilket ska ge 50 procent mer kraft jämfört med hydraulisk drivning, samtidigt som varvtalet även här reducerats till 350 varv per minut.

Rotorerna är försedda med en uppdaterad floating cardan-fjädring som möjliggör rörelser i tre dimensioner. Grass Care rotorstyrningen med dubbla fjädrar bidrar också till skonsammare strängläggning, och tillsammans ger de två systemen endast 20 procents viktbelastning på de främre rotorhjulen.

Som standard är rotorerna utrustade med fyrhjulschassin, men kan uppgraderas till sex hjul som tillval. I både Trend och Business-utförande kan de främre och bakre rotorerna höjas och sänkas i följd genom sekvensstyrning. Business-versionen har dessutom en funktion för individuell rotorlyft.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste