Energipris får gödningstillverkare att sänka produktionen

I Storbritannien stänger en gödningstillverkare produktion på två fabriker. Samtidigt meddelar Yara att man drar ner sin produktion av ammoniak i Europa för att istället importera. Bakom besluten ligger de kraftigt stigande energipriserna.

Många förknippar västindiska Trinidad med sol och bad, men i landet har Yara också en fabrik som producerar ammoniak. Under de två senaste åren har Yara stängt två fabriker på Trinidad på grund av svag efterfrågan på ammoniak. Nu kommer den kvarvarande fabriken att få producera ammoniak till Europa när Yara sänker sin produktionstakt på grund av höga europeiska naturgaspriser. Foto: Yara

Enligt Bloomberg News så har inte de europeiska lagren av naturgas varit på så här låga nivåer på hösten under de senaste tio åren. De låga lagernivåerna lyfter energipriserna i Europa och förutom att skapa osäkerhet kring energiförsörjningen om det blir en kall vinter så får det flera industrier att flagga för problem med de stigande kostnaderna. Gödningstillverkare har flaggat för stängd eller minskad produktion.

Yara drar ner produktionen

Enligt Svein Tore Holsether, Yaras vd och koncernchef, kommer den importerade ammoniaken räcka till för nästan full gödningsproduktion. Foto: Yara

Yara gick i veckan ut och meddelade att man drar ner produktionen av ammoniak i EU med 40 procent som en följd av de höga energikostnaderna. Ammoniak används bland annat som en råvara till att producera kvävegödsel.

Yara, som själva uppger att de är världens näst största producent av ammoniak, säger att de har en europeisk produktionskapacitet på 4,6 miljoner ton om året och att kapacitet motsvarande 2 miljoner ton för tillfället är tagen ur produktion. Beskedet fick Yaras aktie att fall till sin lägsta nivå på sju månader.

Brittisk produktion stänger

Gödningstillverkaren CF Industries Holdings stänger två av sina gödningsfabriker i Storbritannien. Orsaken till den stoppade produktionen uppges vara de höga gaspriserna i Storbritannien. Det finns inget satt datum för när produktionen ska återupptas igen.

Enligt uppgifter från engelska lantbrukare ska stängningen gått så snabbt att tillverkaren inte levererade redan uppgjorda affärer.

Prisuppgången på brittiska naturgas har också fått landet att starta upp ett kolkraftverk för att minska effekterna av gaspriset och att vindkraftverken levererar mindre än förvänta på grund av för årstiden svaga vindar.

Yara importerar ammoniak

Enligt Reuters kostade naturgas i Europa runt 23 USD per mmBtu, samtidigt som amerikansk naturgas nådde sin högsta nivå på sju år, 5,46 USD per mmBtu.

Prisskillnaden på naturgas mellan världsdelar har fått Yara till att importera ammoniak till sin gödningstillverkning istället för att producera i Europa.

– Den kraftiga prisökningen på naturgas i Europa har gjort produktionen av ammoniak olönsam, sa Yaras koncernchef Svein Tore Holsether till Reuters. Vi har flexibiliteten att stänga av ammoniakproduktion i Europa och istället importera från våra anläggningar utanför Europa som producerar för fullt.

Ammoniaken kommer att produceras på Yaras anläggningar i USA, Trinidad och Australien.

– Vi kommer att importera så mycket ammoniak till Europa att vi kan hålla nästan full kapacitet på vår gödningsproduktion, säger Holsether. Priser på allting stiger för tillfället men kvävepriserna i Europa är nu på en nivå som inte rättfärdigar produktion av ammoniak

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste