Lantmännen växer i Finland

Den finska koncernen Myllyn Paras ägs i dag av Sponsor Capital. Men om allt går enligt plan kommer Lantmännen snart att stå som ny ägare till livsmedelsföretaget.

Lantmännen har tecknat avtal om förvärv av det finska livsmedelsföretaget Myllyn Paras, som förädlar finsk spannmål till bland annat flingor och pasta. Foto: Lantmännen

Avtalet om förvärv har tecknats, och nu väntar affären på ett godkännande från det finska Konkurrens- och konsumentverket (KKV).

– Med detta förvärv ökar vi vår närvaro på den finska marknaden vilket ligger helt i linje med vår strategiska ambition om att bredda oss och växa i norra Europa. Kvarn- och bageriverksamhet är en del av Lantmännens kärnverksamhet globalt, och kompletterar således våra nuvarande affärer i Finland på ett utmärkt sätt. Vårt gemensamma erbjudande skapar förutsättningar för ytterligare innovation från jord till bord och ett bredare produktutbud som är till nytta för både kunder och konsumenter, säger Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman, i ett pressmeddelande.

Samma grund

Myllyn Paras vd Miska Kuusela är också nöjd med affären.

– Förvärvet kommer ytterligare att förbättra vår förmåga att möta våra kunder och konsumenters behov. Vi är två företag som vilar på samma grund: omfattande erfarenhet och kompetens i utvecklandet av spannmålsbaserade livsmedel av hög kvalitet kombinerat med engagerade och kompetenta medarbetare, vilket båda utgör viktiga framgångsfaktorer när vi nu förenar våra krafter och går samman, säger han.

Ny kvarn

Lantmännen har redan i dag en etablerad position i grannlandet genom Lantmännen Agro Oy inom lantbruksledet och genom livsmedelsföretagen Lantmännen Unibake Oy, Vaasan Oy samt Lantmännen Cerealia Oy. 

Det nya förvärvet av Myllyn Paras innebär att Lantmännen nu också får tillgång till en kvarn, vilket uppfyller målet om en inhemsk verksamhet i hela värdekedjan.

Fakta: Myllyn Paras

  • Myllyn Paras är ett livsmedelsföretag som förädlar spannmål till olika produkter. De har en kvarnverksamhet med produktion av frukost- och pastaprodukter. Samt ett bageri för frysta bagerivaror. 
  • Företaget levererar främst till den finska dagligvaruhandeln och foodservicemarknaden.
  • 2020 var nettoomsättningen cirka 60 miljoner euro.
  •  Företaget sysselsätter cirka 110 personer.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste