”Det behövs ordentliga investeringar i landsbygden och våra gröna näringar”

Centerpartiet presenterade under torsdagen sina förslag på budgetsatsningar på landsbygden. Partiet presenterade också sin nya landsbygdspolitiska talesperson.

Daniel Bäckström är Centerpartiets nya talesperson i landsbygdsfrågor. Foto: Centerpartiet

Jämfört med regeringens föreslagna höstbudget vill Centerpartiet bland annat att ytterligare en miljard kronor läggs till landsbygdsprogrammet.

– Det behövs ordentliga investeringar i landsbygden och våra gröna näringar. Regeringens satsning på landsbygdsprogrammet räcker inte. Vi föreslår därför ytterligare en miljard kronor per år för att säkerställa att vi når målen i livsmedelsstrategin. Pengarna går bland annat till framtidens unga jordbrukare och nya innovationer, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf, i ett pressmeddelande.

Partiet anser även att mer måste göras för att det ska finnas trygga och säkra vägar och man vill därför satsa mer pengar på bland annat underhåll av enskilda vägar, bättre vägbelysning samt på plogning och snöröjning.

– Människor ska kunna bo och jobba i hela Sverige. Det är upp till politiken att skapa rätt förutsättningar för att människor enkelt ska kunna resa mellan bostaden och arbetet, samtidigt som det måste finnas mer tillgänglig service på landsbygden, säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Centern presenterade även sin nya landsbygdspolitiska talesperson, och det är Daniel Bäckström som tar över rollen efter att Kristina Yngwe valt att tacka för sig. Daniel kommer från Värmland och har varit riksdagsledamot sedan 2014. Enligt Centerpartiet kommer han i rollen som landsbygdspolitisk talesperson ha fokus på ett starkare jordbruk, med mer rättvisa regler gällande företagande och strandskydd, stärkt äganderätt och en hållbar rovdjursförvaltning. Daniel kommer även sitta i Miljö- och jordbruksutskottet samt i Försvarsutskottet.

– Vi måste stärka konkurrenskraften inom svenskt jordbruk. De gröna näringarna är motorn i klimatomställningen och den ekonomiska nystarten Sverige behöver, säger Daniel Bäckström, ny talesperson i landsbygdsfrågor för Centerpartiet.

Här vill Centerpartiet se ökad budget jämfört med regeringens förslag:

1 miljard kronor mer än regeringen per år till landsbygdsprogrammet

150 miljoner kronor mer än regeringen per år för stärkt underhåll av enskilda vägar

200 miljoner kronor mer än regeringen per år för bättre vägbelysning

50 miljoner kronor mer än regeringen per år för plogning och snöröjning av vägnätet

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste