Desperat situation för kycklinguppfödarna

De stigande foderpriserna är en ren förlust för Kronfågels uppfödare som just nu ensamma får ta de ökade kostnaderna. Flera överväger att inte ta emot fler kycklingar för uppfödning.  

Ökade kostnader för foder gör situationen ohållbar för flera av Kronfågels uppfödare. Nu överväger flera att inte ta emot fler kycklingar. Arkivbild. Foto: Carolina Wahlberg

Under torsdagen, den 23 september, samlades Kronfågels uppfödare för ett möte i Askersund, gällande situationen med stigande foderpriser som nu drabbat alla kycklinguppfödare. Efter mötet kontaktade Jordbruksaktuellt Henning Trozelli, ordförande för Kronfågels uppfödarförening, som berättar att läget är akut.

– Foderpriserna har skenat något kopiöst det här året, värre än torkåret 2018. Det är speciellt GMO-premien på importerad soja. Vi har haft en dialog om hur vi ska få betalt med Kronfågel och det har uppfödarna till Guldfågel och Atria också haft. Till skillnad från Kronfågel har de slakterierna nu gett täckning för de ökade foderkostnaderna, säger Henning till Jordbruksaktuellt.

Uppfödarna är desperata

Som situationen ser ut nu lönar det sig inte för uppfödarna att föda upp kycklingar. De höga foderpriserna gör att det hela blir en förlustaffär.

– Jag ger dig ett konkret exempel. Vi odlar en stor del av kycklingfodret själva. Då har vi ett val att sälja fodervetet för över två kronor per kilo eller låta kycklingen äta upp vetet och sen sälja kycklingen med förlust. Här behövs det ingen avancerad uträkning.

Enligt Henning pågår det en dialog med Kronfågel just nu och uppfödarna trycker på för att hela kedjan från slakteri till handeln, dvs Axfood, Ica, etc, ska föra ut de ökade råvarukostnaderna till konsumenterna.

Vad har dialogen med Kronfågel lett till hittills?

– Att vi anser att de ökade råvarukostnaderna ska gå ut till konsument och Kronfågel hävdar att handeln inte är beredd att ta detta. Underförstått, Kronfågel är inte heller beredd att ta den ökade kostnaden så den ska ligga kvar hos uppfödarna.

Vad säger Kronfågel om situationen?

– Det har visat förståelse för situationen och vårt pressade ekonomiska läge. Sympati betalar inga löner.

Vad säger de om att uppfödarna kanske inte sätter in fler kycklingar. Vad har de svarat på det?

­– Det får du fråga Kronfågel.

Vad tycker du om den låsta prissituationen med Kronfågel?

– Situationen är olycklig för vi är alla beroende av varandra i den här branschen. Men jag vet inte exakt var bromsklossen sitter. Som jag sade, Kronfågel hävdar att det är handeln. Vi har kontaktat ett handelsföretag för att få klarhet men de har inte svarat. Den foderkostnad som uppfödarna fått måste tryckas ut i alla led ända ut till konsument. Kostnaden kan inte ligga på uppfödarna i det här läget då vi föder upp med förlust. Det går helt enkelt inte.

Hur länge kan uppfödarna ha det så här?

– Det vet jag inte. Det vågar jag inte svara på. Men min dialog med Kronfågel kommer att fortsätta.

Hur snabbt behöver ni en lösning?

– Den hade vi behövt för en månad sedan, diskussionen är redan på övertid.

"Förstår att det är utmanande"

Jordbruksaktuellt har sökt Kronfågels vd Mats Hedlund som skriver i ett mejl: 

"Vi har många riktigt duktiga uppfödare och relationen oss emellan är jätteviktig. Vi förstår att det är utmanande för dem just nu, med tanke på stigande foderkostnader och övriga råvarupriser, men vi är i förhandling i detta nu och det är därför svårt att kommentera just det ytterligare. Jag tror starkt på att efterfrågan på den svenska hållbara kycklingen kommer att fortsätta öka och hoppas på ett fortsatt långsiktigt samarbete där vi tillsammans driver kategorin framåt.".

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste