”Ville fånga känslan i det krispiga torra höet”

Höskörden. Så heter den fotoutställning av Cecilia Runesson som just nu pågår på Linnéuniversitetet i Växjö.

 

Med bilden ”På åkern” vill Cecilia Runesson visa värmen som uppstår ute på åkern en varm sommardag. Foto: Cecilia Runesson


– Min familj är lantbrukare och under hösten 2020 följde jag deras arbete med höskörden och de olika delmomenten. I min familj har vi alltid haft ett gemensamt intresse för fotografering, så för mig har det alltid varit naturligt att ta med mig kameran överallt dit jag går, säger Cecilia Runesson. 

Under hösten när Cecilia dokumenterade höskörden hemma på familjens gård, tog hon flera tusentals bilder, och nu har tio av dem valts ut till utställningen. 

– Det tog mycket tid att få ihop bilderna men det var också ett väldigt spännande arbete, eftersom lantbruket är så väderberoende. Då var jag också tvungen att rätta mig efter vädret och hela tiden vara redo för att kunna dokumentera de olika delmomenten. Det blev extra påtagligt då hur snabbt allting går på ett lantbruk och att man måste vara på plats i rätt tid för att kunna fånga vissa ögonblicksbilder. 

Cecilia Runesson står bakom utställningen Höskörden som nu visas på universitetsbiblioteket i Växjö. 
Foto: Cecilia Runesson

Varför valde du att göra en utställning om höskörden?

– Jag ville göra en fotodokumentation om det småskaliga lantbruket som alltmer försvinner. Jag ville fånga detta för jag kände också att man inte sett sådana här bilder på utställning förut. Och det var det även många som påpekade under vernissagen, säger Cecilia och fortsätter:

– Jag ville ge folk en bild av hur det kan se ut. Tillsammans berättar bilderna en historia och det är kanske det fina, att de tillsammans visar bilden av en höskörd.

Vad betyder lantbruket för dig?

– Jag är väldigt glad för mat och bra råvaror. Det är ju superviktigt. Det är skönt att se de öppna landskapen och utan den betande kon så växer det ju igen. Lantbruket och alla dess delar behövs för att allt ska fungera rent hållbart. 

Cecilia arbetar som lärare och har tidigare även studerat konst och foto på Blekinge folkhögskola. Just nu vidareutbildar hon sig till speciallärare på Linnéuniversitetet och det var så hon fick tillfälle att ställa ut sina bilder inne på universitetsbiblioteket. 

– Jag ville skapa en lugn känsla av bilderna till de som sitter och studerar där på biblioteket. Jag har verkligen velat fånga känslan i det krispiga torra höet och hur det yr ute på åkern en varm sommardag. Men också andra delar som hänger ihop med skörden. 

Utställningen ”Höskörden” finns att se på universitetsbiblioteket, vid Linnéuniversitetet i Växjö fram till den 30 september. Och fler av Cecilia Runessons bilder finns att se på instagramkontot: ceciliarunessonfoto.

 

Med bilden som fått namnet ”Konsumenten – den betande kon” ville Cecilia visa upp den betande kon. Kon som senare också ska ta del av vallen som skördats. 
– Det är en sådan ögonblicksbild som jag inte kunnat ta om jag inte varit där vid rätt tillfälle. Blommorna fanns där när jag fotade, men kort därefter så var de uppätna, säger hon. Foto: Cecilia Runesson

 

Bilden ”Hemåt” skildrar att arbetsdagen är slut och när man kör hemåt igen. Man kan även se sensommargräset och uppe till vänster skymtar man ett par eklöv som är synonymt med Blekinge där Cecilia bor. Foto: Cecilia Runesson

 

”Nästan klart” är en bild som ska visa att det fortfarande krävs en del fysiskt och manuellt arbete inom lantbruket. 
– Det krävs egen kraft och vana händer när man hanterar redskapen och det är ju både en kvalitet och mycket erfarenhet som finns inom yrket. Det är vackert tycker jag, säger Cecilia. Foto: Cecilia Runesson

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste