Kanadensare imponeras av svensk grisuppfödning

När en kanadensisk delegation med journalister besökte Äs gård utanför Västerås blev de både inspirerade och överraskade av företeelser som vi i Sverige tycker är tämligen självklara så som halm, knorrar och rörelsefrihet för grisarna. 

Sverige ses som en internationell förebild i djurvälfärdssammanhang. Grisföretagaren Jeanette Elander visar för ett team med kanadensiska journalister hur vi föder upp grisar här. 
Foto: Sveriges Grisföretagare

Djurvälfärd är ett ämne som kommer allt högre upp på agendan i EU såväl som på andra håll i världen. Sverige ligger i framkant på området, vilket blev tydligt när en kanadensisk delegation av lantbruksjournalister i mitten av september besökte Äs gård utanför Västerås för att dokumentera och lära sig hur grisuppfödning går till här.  

Jeanette Elander driver Äs gård utanför Västerås tillsammans med sin man Fredrik Elander. Det var på deras gård som besökarna från Kanada togs emot. Foto: Emma Sonesson

– Våra besökare blev alldeles lyriska när de såg hur grisarna pysslade med halmen som vi strödde i boxarna. De hade aldrig sett något liknande, och det är ju sånt vi gör varje dag här i Sverige, berättar Jeanette Elander, som både är grisföretagare, verksamhetsansvarig för grisbranschorganisationen Sveriges Grisföretagare (SGF) och näringspolitisk expert på LRF Kött, i ett pressmeddelande. 

Mattias Espert är ordförande för SGF. Foto: Emma Sonesson

Djurvälfärd kostar

Att grisarna har knorren kvar, att de har så pass mycket rörelsefrihet och att de får halm var några av sakerna som journalisterna fascinerades av. De överraskades även av att grisarna verkade så lugna och harmoniska. 

– Vi har en lång tradition av god djurhållning i Sverige. Det handlar inte bara om att följa lagar, utan är ett förhållningssätt inom näringen. Vi vill ha en hållbar produktion och då är det friska sunda djur som gäller, menar Mattias Espert som är ordförande för SGF, och påpekar samtidigt att djuromsorg i världsklass inte är gratis:

– Att producera griskött i Sverige är mycket dyrare än i andra länder med mindre strikta lagar och mindre fokus på djuromsorg. När vi gick med i EU och fick ökad internationell konkurrens förlorade vi drygt 25 procent av försäljningen. Allt fler svenska konsumenter har fått upp ögonen för de svenska mervärdena och vill köpa svenskt kött. 

Förutom personalen på Äs gård träffade delegationen även Torun Wallgren, forskare inom gris och grisuppfödning vid SLU, samt Axel Sannö som arbetar både som veterinär på Gård & Djurhälsan och forskare på SLU.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste