Bättre ekonomi med jersey

Bättre foderutnyttjande, friskare och trevliga djur. Det finns flera fördelar med att ha jersey i sin besättning. Det var kontentan när Växa Sverige och VikingGenetics hade ett digitalt seminarium om att avla med jersey.

 

En stor fördel med jersey som framkom under seminariet var att jerseykorna äter betydligt mindre foder än till exempel en holstein. De har ett bättre foderutnyttjande och kräver således mindre areal för grovfoderproduktion. Foto: Elly Geverink/VikingGenetics


Under seminariet deltog bland annat Bengt Ingvarsson som tillsammans med sin son Johannes Lundahl har en renrasig jersey­besättning på Guddeby gård utanför Kungälv. Han har sedan länge haft ett stort avelsintresse. 

– Vi började föra in jersey i en röd besättning för cirka 60 år sedan, när jag var tonåring. Jag läste på om rasen och tyckte att det skulle vara roligt att testa och min pappa hakade på, berättar Bengt.

Besättningen består i dag av 60 kor som avkastar 10 200 kilo ECM, korna har varit uppe på 11 000 kilo ECM och det är målet framåt. 

– Det är genomförbart om man ser till att allting fungerar. Vi har rätt så höga halter, och det har vi delvis därför att vi har ett foder som ger högre halter, säger Bengt.

Han köper avelsmaterial från VikingGenetics. Gården använder 80 procent x-vik, könssorterade doser, och cirka 15 procent vanliga doser till tjurmoder kandidater. De använder även köttras på några djur som då korsas med simmental. 

– Vi har lyckats uppnå ett väldigt högt avelsvärde på alla djur som vi har. Vi har kunnat sälja alla kvigor som vi inte behöver själva. De sista åren har det handlat om 20 stycken per år, säger Bengt. 

Bengt Ingvarsson med en grupp dräktiga kvigor. De två närmast är 1116 Tessy och 1118 Gobi, båda har 25 i genomiskt NTM och är dräktiga med VJ Highlan. Foto: Helena Knez

Säljer kvigor

Deltog gjorde även Dan Dotes från Gannor Gård på Gotland. Han är ordförande i Sveriges Jerseyförening. Dans besättning består i dag av en tredjedel jersey, men målet är att komma upp i 50 procent. Men just nu säljer han en del kvigor, så utökningen tar lite tid. 

– Om någon vill köpa och testa på jersey vill jag inte säga nej, säger han. 

Dan köper avelsmaterial från VikingGenetics och en del från privatimportörer. Gården använder 70–80 procent x-vik, lite konventionella doser och highland cattle som köttras.

Mjölkproduktionen ligger på 9 216 kilo ECM.

– Vi ligger lägre än Bengt. Vi har varit eko sedan 1995. Tyvärr har vi jättelåg fetthalt i mjölken. Alla foderrådgivare får i utmaning att hjälpa oss att höja fetthalten, men det är svårt att hitta något bra ekofoder, säger Dan.

Lätta kalvningar

Peter Larson är avelschef för jersey på VikingGenetics och deltog också under mötet och på frågan vilken köttras som passar bäst att korsa med jersey svarar han: 

– Jag rekommenderar svensk charolais som vi har på Viking som är lite mindre än de franska. De passar bättre till jersey. Angus passar väldigt bra om man vill köra på ett säkert kort, för att få en lätt kalvning. Men tillväxten och köttproduktionen är inte lika stor som med charolais, säger han. 

– Jag har använt en del angus förut, men de blir inte så stora som jag vill ha dem. Vi tittar nu på simmental och en tjur som heter Odd, som har bra värden när det gäller kalvning, säger Bengt. 

Dan korsar med highland cattle.

– Jag har nämligen en uppfödare i Uppsala som köper mina tjurkalvar. Han föder upp dem och säljer dem via köttlådor. Jag säljer dem när de är tre månader och då är de ganska stora och biffiga. Jersey är otroligt fint kött, i kombination med en highland blir det ännu bättre, säger Dan. 

Även utmaningar

Peter Larson är avelschef för jersey på VikingGenetics. Han lyfter flera fördelar med rasen, men också ett par utmaningar. Foto: VikingGenetics

Två utmaningar som Peter lyfter med rasen är dels kalvningsförlamning. Som är lite vanligare än bland andra raser. Men enligt Peter så vet dem som jobbar med rasen hur man ska förebygga problem genom att ge djuren kalcium bolus/gel.

När det gäller kalvdödlighet är problemet lägre vid födseln men högre från dag 1-80. Därför är det väldigt viktigt att ha extra bra koll på kalvarna. De har mindre energi­reserver med sig när de föds. De får inte bli kalla och det är viktigt att de inte får diarré för att tappa energi. 

– Jerseybönderna har lärt sig att hantera detta. Men det kan fortfarande bli bättre, säger Peter. 

Ekonomiska djur

Enligt Dan finns det ett intresse för rasen just nu. 

– Efterfrågan är stor och många är intresserade, men i kokontrollen så ökar antalet jerseykor inte så mycket. Kanske är det besättningar som inte är med i kokontrollen som köper jersey? Inställningen har väl ändrats, förr var det många som såg ner lite på jerseykorna. Men de har väl kommit fram att de är mer ekonomiska djur. De äter mindre och producerar mer fett och protein. Räknar man bara ECM kommer en jersey sällan i fatt en svart ko. Men räknar du fett och protein och sedan att hon äter betydligt mindre. Då är det betydligt bättre ekonomi på en jerseyko, säger Dan.

Peter håller med.

– Det är en viktig parameter, säger han. 

Fler fördelar med jersey enligt Dan är att de är smarta och håller sig friska, med bra ben och klövar.

– Och så har de bra foderutnyttjande. I och med att jag har en blandbesättning kan jag se att det är mest jersey som är på hugget och vill beta.  De är mer effektiva och betar bättre, säger Dan.

Bengt håller med Dan. 

– Jag tycker också om deras lynne, de är trevliga att umgås med helt enkelt. Nu när jag har lite mer tid som pensionär kan jag gå runt och kolla dem och de flesta blir tillgivna som hundar, säger han och lyfter också fördelen med lätta kalvningar. 

– För mig är bättre ekonomi nummer ett, nummer två är mindre oro och ett lättare liv som mjölkproducent och det sista är att jerseyn är rolig att jobba med. Korna har ett bra lynne. Gamla jerseytjurar är dock inte så roliga att jobba med. Men korna är fantastiska, avslutar Peter Larsson.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste