Gör det komplexa enkelt

Krönika: På gymnasiet hade jag en lärare som hävdade att om man inte kunde förklara ett ämne för en femåring så kan man det inte tillräckligt bra. I det fallet handlade det om mitokondrier, det vill säga ”kraftverket” i cellerna. Invecklat till viss del, men inte så svårt om man förenklar det. Visst kan det kännas lite löjligt att göra allt så enkelt så en femåring förstår, men det kan det väl vara värt för att få saker begripligt för fler. Man kan slänga sig med svåra ord och uttryck som låter väldigt bra och proffsigt. Men hur många är det som verkligen förstår allting då och hur många är det som slutar lyssna halvvägs?

 

Tänk på en ko. En varm, stor och trygg varelse med förhoppningsvis alla fyra klövarna på marken som gör nytta nästan hela tiden. Är inte en mjölkko den ultimata ”fem i ett produkten”? Hon ger mjölk och gödsel, betar och bidrar till att hålla landskapet öppet och sedan blir hon till kött och skinn. Jag kan inte tänka mig så många fler ting som gör lika stor nytta under en livstid. Sett till helheten är det ofattbart att hon i vissa sammanhang bara anses vara ett klimathot. Dessutom bidrar hon ju oftast även med ganska mycket glädje, men det är svårt att mäta, så vi bortser från det.

Visst är det häftigt, vad en vanlig mjölkko med lite stöttning av en bonde kan åstadkomma med hjälp av vatten och gräs. Ser man det så extremt förenklat är det ju inte mer avancerat, livet med djur i symbios med naturen. Ibland måste man göra saker just så enkelt för att alla ska förstå. I delar av landet är vall det som lämpar sig bäst att odla, men människor kan inte tillgodogöra sig gräs. Kon däremot, hon äter gräs och producerar av det mjölk och kött som vi kan ta nytta av. Superenkelt! Det håller såklart inte i längden att i alla sammanhang förenkla något som egentligen är väldigt komplext. Men för att få beslutsfattande politiker som aldrig varit utanför stadskärnan, eller de konsumenter som tror att mjölk görs i affären att förstå hur viktigt det är att ha en inhemsk livsmedelsproduktion är det nog där någonstans man tyvärr måste börja. ­”Vargen plågar ihjäl och leker med mina får, det är inte bra, vi måste skjuta de individer det är fel på.” och ”Diesel kostar väldigt mycket pengar, det gör att det blir dyrt att odla livsmedel.”. Eller fakta som LRF delade på Facebook nyligen: ”Vildsvin förstör drygt en miljon matkassar, varje år.”. Tydlig bildlig fakta.

Det må låta väl simpelt och självklart, det är ju det. Om man vet bakgrunden och är insatt. Men hur många politiker på höga positioner eller en konsument i storstaden, kan förklara begripligt för en femåring varför svenskt lantbruk är viktigt? Nej precis, enligt min gamla lärare kan de då inte ämnet tillräckligt bra. Korrekt analys? Ja kanske. Närmast till hands vore väl att tänka att Sveriges landsbygdsminister löser det lätt. Men nej just det, en sådan har vi inte ens för tillfället… 

Jag gillar Instagramkonton som börjar dyka upp där personerna bakom förklarar och berättar om livet på en gård. Visar bilder från en dålig dag när utgödslingen gått sönder och stått still medan man får fram reservdelar, eller berättar att kalven som föddes i morse, den klarade sig tyvärr inte. Det är tråkigt, men livet går vidare. Bilderna följs av förklarande texter på enkel ”barnsvenska” utan massa branschspecifika ord som lämnas oförklarade, till exempel ”Utgödslingen har stått still över natten och det ser ut som en flytgödselbrunn i ladugården, men det gör ingen bonde till djurplågare bara för det.” eller ”Kon på bilden ska sinas - ja hon ska alltså vara lite ledig, ha semester.”. Som sagt känns det en smula tramsigt, men det är ingen som läser det som inte förstår vad ledigt betyder. Sinläggning däremot, det är inte så självklart.

Man måste anpassa informationen till mottagaren och att påstå att vissa politiker och en del konsumenter har lika stor koll på lantbrukets helhet som en femåring är absolut rätt taskigt och inte direkt rättvist. Dessvärre är det nog tyvärr inte så långt ifrån sanningen på vissa håll. 

 

Lisa Holmström

Artikeln publicerades onsdag den 06 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste