EU-ersättningarna minskar med 4 procent

Den sista vardagen innan oktober fastställs växelkursen för några av årets EU-ersättningar, däribland gårdsstöd, förgröningsstöd och nötkreaturstöd. Den svenska kronan har stärkts till sin högsta nivå på fyra år vilket kommer att minska EU-ersättningarna för svenska bönder .

Två år i rad har den svenska kronas växelkurs för EU-ersättningarna stärkts och brutit den tidigare trenden med en allt svagare krona.
Grafik: Malin Strandli

Växelkursen för utbetalningen av några av 2021 års jordbrukarstöd är nu fastställd av Jordbruksverket. Växelkursen baseras på den kurs som Europeiska centralbanken (ECB) fastställer vardagen närmast före den 1 oktober. Och den växelkursen är i år 1 euro = 10,1683 kronor.

Växelkursen för euro gäller för utbetalning av de här stöden 2021:

  • gårdsstödet
  • förgröningsstödet
  • nötkreatursstödet
  • stödet till unga jordbrukare.

För miljöersättningarna, ersättningarna för ekologisk produktion, djurvälfärdsersättningarna, kompensationsstödet och det nationella stödet är stödbeloppet bestämt i svenska kronor. De stöden berörs därför inte av växelkursen.

4 procent lägre

Årets växelkurs på 10,17 kronor/euro innebär att den är drygt 4 procent lägre än 2020 års växelkurs.

Under de senaste tio årens fastställande av växelkurs för EU-ersättningar har kronan varit som starkast 2012 då kursen ställdes till 8,45 kronor/euro, och som svagast 2019 då kursen ställdes till 10,70 kronor/euro.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste