De tog hem segern i SM i Nedbrytning

Det blev en trio bestående av Filippa Andersson, Tuva Schmidt och Klara Jonsson från Gamlebygymnasiet i Västervik som tog hem guldpokalen i årets SM i Nedbrytning.

– Det är alltid kul att vinna. Det var en ganska rolig uppgift som vi gjorde på våra biologilektioner, säger Filippa Andersson som tillsammans med Tuva Schmidt och Klara Jonsson tog hem vinsten i SM i nedbrytning. Foto: Privat

Tävlingen arrangeras av SLU RådNu och LRF, och från att förra året varit öppen för alla var det i år elever på naturbruksgymnasierna som bjöds in att delta. Precis innan sommarlovet grävde eleverna ner sina tvättlappar av bomull, och i slutet på augusti grävdes de upp igen för att se vad som hänt med dem. Därefter har eleverna fått resonera om vad som hänt med tvättlapparna.

– SM i nedbrytning handlar om att få erfarenhet av att olika jordar beter sig på olika sätt, att den biologiska aktiviteten skiljer sig mellan till exempel en mager, torr skogsmark och ett mullrikt trädgårdsland, och att fundera kring varför det är så, säger Jenny Höckert på SLU RådNu, i ett pressmeddelande.

Enligt Jenny Höckert var det ingen brist på fantasi i tävlingsbidragen. Tvättlappar hade grävts ner i allt från volleybollplaner och läraren Evas trädgårdsland på Liljaskolan i Vännäs i norr, till att ha utsatts för olika försöksled såsom innesluten i plast, pudrad med Vanish och ympad med biogödsel på Segragymnasiet i Östra Ljungby i söder.

Av de inkomna tävlingsbidragen var det Filippa Andersson, Tuva Schmidt och Klara Jonsson från Gamlebygymnasiet i Västervik som tog hem guldet med följande motivering:

De har på ett utförligt sätt redogjort för sina förväntningar på nedbrytningsförsöket. De har tänkt igenom försöksplatserna och valt två ytterligheter av markförhållanden i form av blandskog och obevuxen grusjord. Det visade sig fungera väl och illustrerade också stor skillnad i nedbrytning. De beskriver resultatet med inlevelse och visar insikt i värdet av att vårda markens hälsa. Eller som de själva skriver: ”Detta resultat visar också hur viktigt det är att ta hand om jorden för att nedbrytningen ska fungera”.”

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste