Ny plattform ger koll på insatsmedel godkända för eko

Med den nya digitala plattformen Insatslista kan du få full koll på vilka insatsmedel som är tillåtna inom det ekologiska lantbruket. Plattformen är framtagen av Krav tillsammans med forskningsinstitutet FiBL.

Via plattformen www.insatslista.se kan du få koll på vilka insatsmedel som är godkända för ekologisk produktion. Foto: Carolina Wahlberg

Plattformen är tänkt att fungera som en katalog över tillåtna insatsmedel som finns att köpa i svensk handel, och infattar insatsmedel inom jord, gödsel- och jordförbättringsmedel, växtskyddsmedel, fodermedel och ensileringsmedel.

Alla produkter som kommer att listas på plattformen har enligt Krav utvärderats utifrån EU-förordningen för ekologisk produktion, relevant svensk lagstiftning och utifrån Kravs regler. Produkterna är därmed godkända att användas av Krav-certifierade lantbrukare. Tjänsten kommer att vara kostnadsfri och riktar sig främst till ekologiska lantbrukare, kontrollorgan och tillverkare av insatsvaror.

– Den här plattformen kommer att bli ett viktigt stöd för ekologiska och Krav-certifierade lantbrukare när de letar godkända insatsmedel till sin produktion, säger Camilla Mannich Uggla på KRAV, som har varit projektledare för insatslistan, i ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan Krav och FiBL har finansierats av Jordbruksverket, inom ramen för livsmedelsstrategin. Plattformen kommer ersätta den textfil med tillåtetbedömda jord, gödsel- och jordförbättringsprodukter som tidigare har funnits på LRF:s hemsida. Tjänsten lanserades den 15 oktober och därefter går det att lämna produkter till FiBL för tillåtetbedömning.

Plattformen hittar du via www.insatslista.se

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste