Invigning av innovationsgård

I början av oktober invigdes Arlas första svenska innovationsgård. Den utvalda gården är Finngarne gård norr om Norrtälje som drivs av Jörgen Ericsson med familj.

Jörgen Ericsson är mjölkproducent på Finngarne gård, Arlas första innovationsgård i Sverige.
– Nästa projekt är att vi vill sätta solceller på ladugårdstaket. Vi har bra läge för det. I pipeline ligger även ett sinkostall, berättade Jörgen Ericsson. Foto: Carolina Wahlberg

Anledningen till att Arla nu inviger en innovationsgård är att de vill sätta fokus på forskning och innovation på gårdsnivå. Tanken är att forskare, organisationer och företag inom jordbruk och livsmedel ska kunna bjudas in för att samarbeta i olika projekt som till exempel utvecklar metoder som ökar mjölkproduktionens positiva miljöpåverkan, minskar klimatutsläppen och moderniserar djuromsorgen. På gården ska det också finnas plats för möten och utbildningar.

Finngarne gård kommer som första svenska innovationsgård ingå i ett nätverk med gårdar i andra länder. Till exempel Holly Green farm i England, som blev en innovationsgård 2019. Till följd av covid har de haft en lugn start, men märker nu av ett stort intresse för konceptet.

100 år av mjölk

På plats för invigningen utanför Norrtälje fanns många tunga namn i branschen, men mittpunkten var mjölkproducenten Jörgen Ericsson.

–  I år är det faktiskt 100 år sedan min farfars far köpte Finngarne gård och sedan dess har vi drivit mjölkproduktion här på gården. 2009 tog jag över driften och då började jag fundera på hur man kunde få till en bättre arbetsmiljö och bättre djurvälfärd, sa Jörgen Ericsson vid invigningen.

Han anlitade ett gårdsråd och började planera för framtiden. Tanken var först att bygga om det gamla stallet, men de landade i ett helt nytt mjölkstall, som stod färdigt förra året.

– Det har varit fantastiskt mycket jobb, men vi är väldigt nöjda när vi står här i dag. Roslagens Sparbank har varit med oss och stöttat oss i det här projektet väldigt mycket, sa Jörgen.

På gården finns i dag 195 mjölkande men man ska upp i 230 mjölkande. Arealen har också utökats från 320 till 600 hektar.  

På Finngarne gård finns ett nybyggt stall från 2020. Det är en lösdrift med fyra mjölkrobotar från DeLaval. Foto: Carolina Wahlberg

Jörgen fick frågan vad han har för förväntningar på samarbetet med Arla:

– Dels att kunna utveckla den tekniken som vi har på gården. Och dels kunna få hit kunder till Arla och visa hur modern mjölkproduktion går till i dag. Speciellt här i Stockholmsområdet där det inte finns många mjölkgårdar kvar känns det viktigt att kunna visa att så här har vi det, så här fungerar det och så här fantastik har djuren det, sa Jörgen.

Kai Gyllström är ny vd för Arla Sverige sedan i somras. Foto: Carolina Wahlberg

På plats fanns även Arla Sveriges vd Kai Gyllström.

– Jag är superglad att få vara med och göra något unikt, som att öppna Sveriges första innovationsgård. Tillsammans med våra ägare har vi nu en gård där vi kan bedriva forskning och utveckling tillsammans med externa partners. Och där vi kan bjuda in kunder och ha möten och utbildning för att visa hur modern mjölkproduktion går till, sa Kai.

Med på länk från Danmark fanns även Arla Foods koncernchef Peder Turborgh som önskade lycka till och betonade vikten av den här typen av samarbeten på gårdsnivå.

Praktisk tillämpling

LRF:s riksförbundsordförande Palle Borgström, som också deltog på invigningen, menade att det finns flera stora värden av den här typen av satsningar.

– Om man tittar både på de ambitioner som vi själva satt upp i branschen och de förväntningar som konsumenter och samhället har på oss, så har vi en del som vi måste göra. Vi har kommit en bit men det är rätt mycket mer som vi måste göra för att nå målen, att både bli fossilfria och klimatneutrala. Om man grovt delar in det i två delar så är en del kunskap som vi känner till men som vi inte har fått ut i praktisk tillämpning. Där tror jag att en sådan här gård är extremt viktig för att snabba på den processen, sa han och fortsatte:

– Den andra är kunskap som vi fortfarande inte känner till men som vi måste ta fram via forskning och innovation. Om den här branschen ska vara intressant i ett samhällsperspektiv och kunna ta emot de satsningar som samhället gör och finansiering av forskning så måste vi ha ett innovationssystem som hänger ihop ända från Stiftelsen Lantbruksforskning till den här typen av initiativ som Arla gör här, och som Lantmännen har gjort på en gård på växtodlingssidan, sa Palle.

– När jag tittar på det svenska jordbruket så är mitt mål som regeringsföreträdare och näringsminister, att vi ska ha ett jordbruk i världsklass. Jag skulle säga att på många sätt är vi redan där. Det svenska jordbruket hävdar sig oerhört väl men det kan inte räcka, sa näringsminister Ibrahim Baylan som menar att vi måste ta ytterligare steg framåt. Foto: Carolina Wahlberg

Jordbruk i världsklass

Dagens hedersgäst och den som genomförde den officiella invigningen var näringsminister Ibrahim Baylan som lovordade jordbruket och innovationskraften i landet.

Han nämnde bland annat att Sverige varit det främsta innovationslandet i EU fem år i rad, och att vi kommer på andra plats i FN:s rapport över innovationskraften i alla jordens länder, som nyligen publicerats.

– Vi gör redan väldigt mycket bra saker i vårt jordbruk. Vi är ett ganska starkt innovationsland. Men det är inget skäl att luta sig tillbaka. Tvärtom det vi behöver göra är det som nu ska hända på Finngarne gård. Nämligen att ta ytterligare steg framåt, sa han och fortsatte:

– Vi behöver göra mer i en tid då vi har otroligt många utmaningar framför oss. Vi måste målmedvetet jobba tillsammans. En av styrkorna varför vi är så starka när det kommer till innovation och jordbruk, det är att vi jobbar tillsammans.

Att akademin tillsamman med branschen och politiken steg för steg målmedvetet ser till att lönsamheten ökar i jordbruket, menade han.

– Det här som Arla som en stark aktör är med och gör tillsammans med Jörgen på Finngarne gård det är precis det som är vägen framåt, sa Ibrahim.

På gården finns en nytt mjölkstall med fyra robotar. Här får näringsminister Ibrahim Baylan en demonstration av hur det går till att mjölka på en modern mjölkgård år 2021. Foto: Carolina Wahlberg

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste