Firar 50 års gemenskap

År 1971 började 18 elever driftledarkursen på Kvinnerstaskolan utanför Örebro. Sedan dess har de hållit kontakten, haft återträffar vart femte år och i år firade gruppen 50-årsjubileum. 

 

Återträffen avslutades med middag på Goda Rum i Kumla. Deltog gjorde Lars-Göran Ornelid, Tage Larsson, Folke Persson, Magnus Tell, Bo Ivarsson, Gösta Milan, Jan-Eric Andersson, Inge Axelsson, Anders Karlsson och Mats Jönsson. Birger Danielsson var med via Facetime. Foto: Folke Persson


Eleverna kom från olika delar av Sverige, många från Örebro och Östergötland, men även från Umeå i norr till Småland i söder. 

– De flesta var inackorderade på skolan vilket bidrog till en mycket stark sammanhållning, berättar Gösta Milan, som är en av de före detta eleverna, och fortsätter: 

– Vi bodde i något som kallas för AMS-baracker, med vardagsrum, pentry, gemensam toalett och sen en korridor med rum där vi alla hade varsitt. På kvällarna satt vi mycket i vardagsrummet och pratade, och så var vi i den åldern att på onsdagarna ville vi åka till Brunnsparken och dansa. 

Det var januari 1971 som gruppen påbörjade sin utbildning, och i maj tog de examen. Som avslutning på utbildningen åkte klassen till Holland, där de besökte olika lantbruk. 

– Något som var väldigt speciellt att se var de så kallade poldrarna, säger Gösta och berättar att det är mark som erhållits genom att vallar byggts mot havet och att marken sedan torrlagts. 

– Vi åkte och såg där det var ganska ny markåtervinning, och vi var även på en gård som var i drift. 

– Det är det som är så fascinerande. Vi har olika åskådning och vi är inte en homogen grupp så, men vi har ändå trivts väldigt bra ihop. Respekterat varandras åsikter och sätt att leva, säger Gösta Milan. Foto: Privat

Följts åt i livet

Efter utbildningen valde en del att läsa vidare till Lantmästare, en del har gått andra utbildningar och några började jobba. En del som lantbrukare medan några blev rådgivare och maskinsäljare. 

Var femte år sedan examen har gruppen träffats, varannan gång i Östergötland och varannan gång i Örebro.

– Många blev lantbrukare så på träffarna har vi ofta besökt någon hemma på gården först och sen har det alltid varit ett studiebesök på ett lantbruk i närheten, säger Gösta och berättar att även skolans rektor och en del av lärarna har deltagit.

Respektive och barn har alltid varit välkomna med på träffarna. 

– Efter cirka tio år var det ju många som hade barnen med också, och för några år sedan blev det mycket prat om barnbarn.

Även i arbetslivet har många av dem följts åt på olika sätt, exempelvis blev en av eleverna ekonomirådgivare och har varit rådgivare åt några av de andra som blev aktiva lantbrukare. Gösta ger även ett exempel från sitt eget arbetsliv. 

– Efter skolan sökte jag jobb på Alfa Laval och blev kallad på intervju i Södertälje. När jag kommer in i reception sitter kurskamraten Tage där som också söker jobb. Vi blev båda anställda och jobbade ett antal år som servicemän innan vi gick vidare med annat. Tage blev mjölkproducent och jag började på Arla. 
 

Gruppen firade med tårta att de hållit ihop sedan examen för 50 år sedan. Sedan dess har de haft återträffar vart 5:e år. Foto: Gösta Milan

”Känns som förra veckan”

50-årsjubileumet som gick av stapeln den 18 augusti firades med start i Vintrosa hos Folke Persson, som tillsammans med Tage Larsson var värdar för dagen. 

– Nu konkurrerar samtalsämnen om barnbarn och hobbys med intresset för lantbruket. Men det diskuterades fortfarande mjölkrobotar och 43-fots skördetröskor.

Dagen avslutades på Goda Rum i Kumla.

– Vi hade ett eget utrymme där vi satt och prata och åt middag, och så avslutade vi med tårta. 

Hur känns det att fira 50-år gemenskap?

– För min egen del känns det som ”är det så länge sen?”. 50 år är en väldigt lång tid, men när man träffas och börjar prata minnen så är det som att det var förra veckan. Då tycker man inte det är så länge sen, och en del kanske beror på att vi träffats vart femte år.

 

De var 17 killar och en tjej som gick utbildningen på Kvinnerstaskolan 1971, och de flesta var mellan 20-25 år gamla. Foto: Carolina Wahlberg

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste