Ska djupdyka i havrens potential

Som hyresgäst i ett nytt innovationshus vill Oatly ta tillvara på den lokala kompetensen och tekniken vid Lunds Universitetet för att bedriva forskning om havre.

I en del av den nya byggnaden "Space" som byggs i Lund av Wihlborgs Fastigheter ska Oatlys nya forsknings- och innovationscentrum ligga. Byggnaden ska stå klar 2023. Bild: Wihlborgs Fastigheter

I Science Village, som ligger i nordöstra Lund, planerar Oatly att starta ett nytt forsknings- och innovationscentrum. Syftet enligt Oatly är att djupdyka i havrens potential för att ”leda omställningen till ett mer växtbaserat livsmedelssystem”.

– Ett skifte till mer växtbaserad kost är avgörande för att skapa ett livsmedelssystem inom planetens gränser, och havre har stor outnyttjad potential och kan bli en viktig del av lösningen. När vi nu storsatsar på mer forskning om denna gröda är Lund och Science Village en naturlig plats för oss. Forskningsmiljön har världsledande kompetens inom växtförädling och unika instrument för att studera material ner på nanonivå tack vare de internationella projekten ESS och MAX IV. Vi hoppas kunna locka ännu mer global spetskompetens till området, säger Sofia Ehlde, global innovationschef för Oatly, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med den globala innovationsavdelningen på plats och Oatlys nya forskarteam i Lund hoppas havreföretaget kunna etablera en forsknings- och utvecklingsorganisation där man också kan dra nytta av kompetensen och tekniken som finns vid Lunds universitet.

Innovativ byggnad

Oatlys nya forsknings- och innovationscentrum kommer att ligga i en ny byggnad som fått namnet Space och som byggs utav Wihlborgs Fastigheter. Byggnaden kommer stå färdig 2023, där Oatly kommer att hyra cirka 3 100 kvadratmeter för sin verksamhet.

– Det här är en viktig milstolpe för Science Village där vi efter en lång planeringsperiod nått starten av genomförandefasen. Det är särskilt glädjande att Oatly tänker förlägga sitt forsknings- och innovationscenter i Science Village och att Wihlborgs med Space lyckas matcha Oatlys behov av innovativa och hållbara lösningar, säger Christian Lindfors, vd för Science Village.

Byggnaden Space kommer byggas i trä och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld WELL och NollC02. Redan nu pågår forskning inom områder food-tech inom Science Village och enligt Wihlborgs Fastigheter som har ett långvarigt engagemang i området och kommer Oatlys etablering stärka foodtech-profileringen ytterligare och vara något som kommer hela området till del.

Om certifieringarna 

Miljöbyggnad är en svensk certifiering där bara de mest ambitiösa byggnaderna når upp till guldnivåns krav på miljöprestanda och en mycket god arbetsmiljö. Miljöbyggnad för nyproduktion består av femton obligatoriska kriterier inom områdena energi, inomhusmiljö och material.

NollCO2 är en påbyggnadscertifiering till Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED och Svanen som ställer krav på att byggnadens växthusgasutsläpp är reducerade genom att sätta upp gränsvärden för växthusgasutsläpp av byggdelsproduktionen, av byggprocesserna och indirekt genom att sätta en gräns för byggnadens energianvändning. NollCO2ställer också krav på att byggnadens kvarvarande klimatpåverkan är balanserad med klimatåtgärder till en nettonoll klimatpåverkan.

WELL är en amerikansk hälsocertifiering som fokuserar på områden som enligt forskning har störst inverkan på vårt välmående, såsom kost, sinne, gemenskap, ljud, ljus, luft, vatten och rörelse.

Källa: Wihlborgs Fastigheter

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste