Youtube-film om slakt och djurhållning

Svenskt Kött och Svenska Köttföretagen släpper tillsammans filmen ”Hur djur blir till mat” på Youtube, som ska visa djurens liv från födsel tills att de hamnar på tallriken och de människor som jobbar med djuren.

 

Svenskt Kött och Svenska Köttföretagen anser att det är viktigt att dela med sig av hur branschen jobbar, för att förhindra att en felaktig bild eller spekulationer sprids istället. Samtdiigt vill man visa upp stoltheten hos de yrkesgrupper som arbetar med att producera mat från djuren. Foto: Carolina Wahl

I filmen, som även går att se på svensktkott.se, berättar man om varför och hur djur blir till mat i Sverige tillsammans med svenska bönder, slaktare, styckare och kockar. Man visar även upp stoltheten som finns hos de yrkesgrupper som arbetar med att producera mat från grisar, nötkreatur och lamm.

– Att samtala om etik och moral inom djurhållning blir alltmer nödvändigt eftersom polariseringen i de här frågorna ökar. Kommunikationen kring djurhållning och slakt blir särskilt känslostyrd och glappet mellan de som är för att djur hålls som mat och de som är emot ökar. Det är dags att vi som bransch, alla som jobbar med djuren och köttet varje dag berättar historien om vad vi gör och varför, säger Isabel Moretti, vd Svenskt Kött, i ett pressmeddelande.

Viktigt att dela med sig

I sitt pressmeddelande betonar Svenska Kött och Svenska Köttföretagen att alla människor så klart får äta vad de vill, men att även den som vill föda upp djur till livsmedel ska få välja att göra det, utan att bli trakasserade eller hotade på grund av sitt yrkesval.

– Vi förstår om många reagerar på att vi visar slakt. Det är en naturlig reaktion. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att vi delar med oss av hur vår bransch jobbar så att inte en felaktig bild eller spekulationer kring hur det går till sprids. Det är många olika människor med många olika kompetenser som arbetar varje dag inom lantbruk och slakterinäring och som är stolta över sitt jobb och gör ett bra jobb. Det är bönder, djurskötare, transportörer, slaktare, styckare, veterinärer och många fler som alla är angelägna om att djuren ska ha det bra så länge de lever. Och de vill gärna berätta om sina jobb och sitt ansvar, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.

Ansvarsfullt arbete

Enligt de båda utgivarna bakom filmen är det alltid ett ansvarsfullt arbete att slakta ett djur. Arbetet ska utföras professionellt och med den metod som är minst plågsam för djuret. Exempelvis ska djuren enligt svensk lagstiftning alltid vara bedövat vid avlivning. De poängterar också att det i Sverige både finns en stark lagstiftning kring hur slakt av djur ska gå till och en myndighetskontroll som ska se till att lagen följs.

Länken till filmen: https://q.ja.se/lSkJB

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste