10 000 i strejk hos John Deere

I USA upplever lantbruksmaskintillverkaren Deere & Co just nu den största strejken på 35 år. Efter att ha avböjt ett avtal som skulle gett fem procent högre lön har tusentals anställda nu gått ut i strejk.

Deere & Co upplever just nu den största personalstrejken på 35 år där över 10 000 arbetare kräver högre löner. Foto: John Deere

Fackföreningen hade flaggat för en strejk om inget avtal nåtts fram till onsdagen den 13 oktober, efter att tidigare under veckan avböjt ett avtal med mellan fem och sex procents löneökning för de anställda.

Enligt tidningen The Canadian Express gick över 10 000 arbetare ut i strejk under torsdagen då de vill se en större löneökning efter den senaste tidens hårda arbetsbelastning under pandemin till följd av personalbrist.

Avtalet som fackföreningen och arbetarna avböjde skulle ge en erfaren arbetare i produktionen en timlön på motsvarande omkring 260 kronor i timmen med en löneökning på runt 17 kronor efter fem år.

Deere & Co uppger att man jobbar för en lösning som är gynnsam för alla anställda och som ska ge de en bättre ekonomi. Det är ännu oklart om och hur strejken kommer påverka leveranser till europeiska maskinhandlare och kunder.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste