Minskat antal stölder under pandemin

Stängda gränser under pandemin påverkade maskinstölderna i rätt riktning. Men i takt med att restriktionerna släpper verkar även de objudna gästerna öka igen.

 

Under pandemin minskade stölderna i både antal och skadebelopp med cirka 20 procent, bland Dina Försäkringars kunder. Foto: privat


Stefan Magnusson är produktansvarig inom lantbruk på Dina Försäkringar. Han berättar att de nyligen skickat ut brev till sina kunder med en varning om att det är risk för ökade traktorstölder igen. Försäkringsbolaget vill vara på tårna och varna i tid.

I fjol såg försäkrings­bolaget generellt mindre antal bränder och stölder. Men i år verkar både bränder och stölder komma tillbaka till ”normal” omfattning.

– Vi tror att trafiken över gränserna har minskat tack vare pandemin. Nu börjar de komma i gång igen på ett annat sätt. Tyvärr är det mycket av maskinerna som försvinner utomlands, säger han, och menar att det absolut är ett stort problem för branschen.

– För maskiner som är aktiva och i bruk finns alltid en stöldförsäkring. Det går att välja att bara ha en brandförsäkring, men på lantbruksinventarier och maskiner så har man nästan alltid en stöldförsäkring, säger Stefan Matsson, lantbruksansvarig på Dina Försäkringar. 
Foto: Dina Försäkringar

Olika försäkringar

Hos Dina Försäkringar försäkras maskiner på lite olika sätt. En traktor med ett registreringsnummer försäkras med en motorförsäkring, samma gäller för entreprenadmaskiner. Där är det i stället ramnumret som är identifikationen.

– Självgående maskiner som till exempel en skördetröska, försäkras som ett tillägg i lantbruksförsäkringen tillsammans med en trafikförsäkring, säger Stefan och fortsätter:

– Alla maskiner/redskap som hängs efter en traktor tecknar vi som lantbruks­inventarier i själva lantbruksförsäkringen. Det kan man göra antingen som ett paket för alla redskap tillsammans eller om man vill ha olika typer av skydd på olika redskap.

När det kommer till självrisk kan det vara olika från maskin till maskin.

– Ibland på grund av skadehistorik så kanske vi vill höja självrisken. Det är en anledning till att ha bra koll på låsning och stöldskydd på grejerna. Sedan drabbas man av ålderavdrag, även vid en stöld. Men har du en spårningsutrustning och du kan visa att den är registrerad och i funktion, då slipper du självrisken hos oss, säger Stefan.

När det kommer till traktorer med värde högre än 500 000 kronor eller entreprenadmaskiner över 1,5 miljoner kronor så har Dina Försäkringar krav på att maskinen ska ha någon form av startspärr, CESAR-märkning eller spårnings­utrustning.

CESAR-märkning, är en typ av DNA-märkning som har en internationell standard. Hamnar maskinerna utomlands så finns det möjlighet vid upptäckt att spåra tillbaka dem till ägaren.

– Ju fler maskiner som har spårsändare ju större chans finns det att upptäcka transporter av stulna maskiner. Det räcker att någon sändare i lasten upptäcks när de kommer utanför tjuvarnas störningssändare. Så den är inte enbart för det enskilda fordonet utan även för att hjälpa till i hela jakten, berättar Stefan.

Genom en CEASAR-märkning sprider man ut mikropunkter i maskinen. Det kan även vara effektivt om maskinen plockas isär och delar hamnar på olika ställen menar Stefan.

Hur vanligt är det att era kunder har CESAR-märkning och aktiverad spårningsutrustning på sina maskiner?

– Det har blivit vanligare och vanligare att man skaffar sådan utrustning. Framför allt på entreprenadmaskiner, men även på lantbruksmaskiner så ser vi att det ökar, men inte så snabbt som vi vill.

Stefan menar att det i dagsläget finns en uppsjö av olika varianter av spårningsutrustning, och det sker en ständig utveckling på marknaden. Det som är viktigt för försäkringsbolaget är dock att man på något sätt måste kunna visa att utrustningen var i funktion vid stöldtillfället. Till utrustningen hör olika former av tjänster där man får en spårsignal, och de allra flesta etablerade märken kan leverera någon form av funktionskvitto som bevisar att utrustningen funkade när maskinen stals.

En olåst traktor på gårdsplanen med nyckel i tändningen blir stulen. Påverkar det ersättningen?

– Nyckeln ska vara uttagen och hytten ska vara låst. Är den olåst så får du en nedsättning av försäkringsersättningen beroende på omständigheterna kring stölden. Så det finns alltid goda anledningar att ta med sig nyckeln, säger Stefan.

Om maskinerna står ute eller inne ska inte spela någon roll.

– Men vår rekommendation är att om man kan låsa in dem i en maskinhall, och på så sätt göra det svårare för tjuven, så är det alltid bättre.  Men det finns inget krav och ja maskinerna används ju och står ofta kvar på arbetsplatsen många gånger, säger Stefan.

Vad är ditt bästa tips för att göra det svårt för tjuvarna?

– Lås in grejerna och skaffa spårningsutrustning. Det kan kännas tröstlöst med nycklar och bomar. Men det skickar en signal att här måste man jobba lite mer och lite längre och risken att bli upptäckt är lite större. Har du bra ordning på dina grejer kan det vara en signal och tjuvarna kanske tänker ”vi väljer ett annat ställe i stället.”.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste