Håll koll på fågelinfluensan

Många flyttfåglar förflyttar sig just nu över Sverige på sin resa söderut. Jordbruksverket varnar för fågelinfluensaviruset som verkar finnas kvar bland vilda fåglar i högre utsträckning än tidigare.

Jordbruksverket varnar för att flyttfåglar, i år riskerar att sprida fågelinfluensaviruset i högre grad än tidigare, i samband med att de flyger söderut. Foto: Mostphotos

Fynd som gjorts hos vilda fåglar under sommaren och hösten, tyder enligt Jordbruksverket på att fågelinfluensaviruset har stannat kvar i miljön bland de vilda fågelarterna i högre utsträckning, jämfört med tidigare säsonger. Därför är det extra viktigt i år att skydda sina tamfåglar från kontakter med vilda fåglar. Det gäller för gårdar med fjäderfän, men även hobbyhöns och andra tamfåglar.

Stort antal smittade

Under säsongen 2020/2021 uppmättes det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin i Sverige. Enligt Jordbruksverket finns det nu en risk för nya infektioner hos vilda och tama fåglar och därför är det viktigt för djurägare att förstärka hygienrutinerna, oavsett storlek på anläggning.

– Goda hygienrutiner är a och o för alla djurägare. Det är också bra att förbereda för att det kan bli aktuellt att behöva ta in sina fåglar för att skydda dem, och hur man då kan göra det på ett så bra sätt som möjligt, säger Enisa Miljanic, smittskyddsläkare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Följer utvecklingen noga

Utvecklingen med fågelinfluensan på vilda fåglar i Europa, är något som Jordbruksverket följer noggrant för att snabbt kunna agera och eventuellt införa nödvändiga restriktioner med målet att minska antalet fjäderfän som drabbas.

Viruset finns i många varianter och är något som finns naturligt bland vilda fåglar, framför allt sjöfåglar. De varianter som cirkulerat de senaste åren har orsakat stora utbrott hos fjäderfän, varit mycket smittsamma och lett till stor dödlighet.

Jordbruksverket uppmanar djurägare att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, eller om man ser förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Allmänna tips

  • Minimera risken för direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring.
  • Skräm bort andfåglar om de samlas i närheten av din anläggning och vidta åtgärder för att hålla alla typer av vilda fåglar borta från byggnader med tama fåglar.
  • Se till att byggnader är hela och underhållna.
  • Skydda ventilation med nät/huvar.
  • Ha goda skötselrutiner.
  • Ge foder och dricksvatten inomhus eller under ett skydd utomhus om du håller dina fjäderfän utomhus.
  • Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.
  • Håll rent runt hus och inhägnader.
  • Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.
  • Byt kläder och skor när du går i utrymmen där du håller fåglar och tvätta händerna.

Källa: Jordbruksverket

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste