Ny kvalitetsstämpel för svensk äpplemust

Föreningen Svenska Musterier lanserar den nya märkningen Kulturmust. En kvalitetsstämpel för must där äpplesorterna odlats i Sverige i minst 50 år. 

Den nya märkningen Kulturmust är framtagen av föreningen Svenska Musterier och målet är att ”bevara den svenska äppelskatten”. Foto: Isabella Odmark

– Kulturmust-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika äppelsorterna genom att göra svenska folket uppmärksamma på vilken smak-skatt vi har i vårt land, säger Kimmo Rumpunen, forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot av Svenska Musterier, i ett pressmeddelande.

Föreningen hoppas att märkningen ska bidra till att skapa incitament till nyplantering av de äldre sorterna, som ofta får stå tillbaka för mer högpresterande nyplanteringar.

– Äppelsorterna är en del av vårt kulturarv och värdefulla att bevara för framtida generationer. Det gör vi bäst genom att använda dem, fortsätter Kimmo.

Att intresset för den svenska råvaran ökat kan ge ett uppsving för de gamla sorterna, som enligt föreningen erbjuder en mångfald av smaker.

– Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar de sig ypperligt att göra äppelmust på. Precis som med vin kan vi prata om ”äpplets och mustens terroir” där sort, jordmån, odlingsplats, skötsel, skördetillfälle och väder och vind bestämmer smaken, säger Kimmo.

Under hösten kommer det gå att hitta must med den nya märkningen från Brunneby Musteri, Cored Musteri, Hallarnas Must, Kiviks Musteri, Rörumsro Frukt&Must och Norrtelje Musteri.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste