27 kronor för en smågris

Den danska smågrismarknaden beskrivs nu som en total härdsmälta. Störst är fallet för de producenter som lever på exporten till Polen och Tyskland.

2020 exporterade Danmark 370 000 smågrisar under 15 kg och 14,4 miljoner 30 kilos grisar. De fallande noteringarna för exportnoteringarna slår hårt emot många gårdar. Källa: SPF-DANMARK

Det av Danish Crown helägda exportbolaget SPF- Danmark har i veckan en notering för 7 kilos smågrisar på 27 svenska kronor per gris. I början av juni låg veckonoteringen för 7 kilos grisar på 337 kronor per gris.

KATASTROFALT LÄGE

Intresseorganisationen Danske Svineproducenter beskriver i sitt senaste veckobrev den nuvarande situationen på smågris- marknaden som ”fortsatt katastrofal”. Och man konstaterar att med nuvarande låga tyska priser på slaktgrisar och höga foderpriser så är inte de tyska producenterna särskilt intresserade av att beställa nya smågrisar. Enda ljuspunkten som lyfts i veckobrevet är att smågrispriserna i Nederländerna är ännu mer nedpressade.

Enligt Danske Svineproducenter är marknadssituationen nu katastrofal i Danmark för smågrisproducenterna. Foto: Hans Prinsen/Mostphotos

TILLVÄXTGRIS FÖR 155 KRONOR

Vi har tidigare under hösten rapporterat om danska gris- priser på 200 danska kronor per smågris. Nu har SPF:s veckonotering för smågri- sar 30 kg utan långa kon- trakt fallit till 115 DKK/gris, vilket innebär att för en gris som går på export får man 155 svenska kronor. SPF-Danmark konstaterar i sin marknadskommentar att det finns ett markant större utbud av smågrisar än vad det finns efterfrågan. Utöver problemen på den tyska marknaden beskrivs nu läget i Polen som mycket besvärligt. Polska grisproducenter börjar tappa tron på att man ska få kontroll över ASF-utbrotten och enligt SPF-Danmark finns det även de som har svårt att finansiera insättningen av smågrisar.

HÖGRE PRIS FÖR LÄNGRE AVTAL

Bottenpriserna noteras nu för spotpriser på exportgrisar. För längre avtal, mellangårdsavtal tillämpas ofta en beräknad notering som räknas ut från gällande slaktgrispris och foderkostnader. SPF:s beräknade smågrispris för 30 kg gris är 338 DKK/gris (456 SEK) och Danishc Crowns motsvarande beräknade notering är 329 DKK/gris (444 SEK).

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste