Ostkartan visar vägen till den ekologiska osten

Nu presenterar Organic Sweden och Ekologiska lantbrukarna Sveriges första ostkarta. Målet är att fler ska få upp ögonen för mångfalden av ekologiska ostar som finns i Sverige.

Totalt finns 25 ekologiska ysterier runt om i Sverige listade på den nya ostkartan som är framtagen av Ekologiska Lantbrukarna och Organic Sweden. Foto: Carolina Wahlberg

I Sverige finns fullt av smakrika ekologiska ostar, allt från krämiga gräddostar, salta kittostar till fylliga mögelostar. Sverige har även en lång tradition av osttillverkning, men trots det har det varit svårt att hitta dessa ostar i butik. Det har inte heller funnits någon samanställning över ekologiska ysterier. Detta vill Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna nu ändra på, då de tillsammans lanserar Sveriges första Ostkarta.

– Du kan hitta mängder av importerade dessertostar i varenda butik, men det är jättesvårt att hitta en svensk ekologisk ost – oavsett om du letar efter alternativ från de stora mejerierna eller från mindre lokala producenter. Med Sveriges Ekologiska Ostkarta vill vi visa på den mångfald av ost som vårt land har att erbjuda, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden, i ett pressmeddelande.

Med på kartan finns bland annat Vallarns gårdsmejeri, som är en av fem ekologiska ostproducenter i Uppland.

– Vi är stolta över att skapa ost som både smakar gott och som bidrar till mer biologisk mångfald och öppna landskap här i Uppland, säger ostproducent Michael Sjöman från Vallgarns gårdsmejeri.

Ostkartan är en del av kampanjen Känn Lugnet. Syftet med kampanjen är att informera om vad du som konsument får och bidrar till när du väljer ekologiska frukter, grönsaker och mejeriprodukter. Bakom kampanjen står Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen.

Du hittar hela ostkartan här.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste