Rekord i antal fällda vildsvin

Under jaktåret 2020/2021 fälldes 158 809 vildsvin i Sverige, vilket är nytt rekord i antalet fällda vildsvin på ett jaktår och en ökning med cirka 12 000 djur från förra året.

Under jaktårets 2020/2021 fälldes närmare 160 000 vildsvin i Sverige. Trots att det är rekord behöver de inte innebära att vildsvinsstammen minskar enligt Svenska Jägareförbundet. Foto: Thinkstock

Att vildsvin är svåra att inventera och har hög reproduktion gör enligt Svenska Jägareförbundet att de är svåra att förvalta.

– De år som förutsättningarna är optimala kan stammen öka snabbt i antal. Och stammen sprider sig fortfarande över landet, vilket gör det svårt att säga hur stor stammen egentligen är, säger jaktvårdskonsulent Jesper Einarsson, till Svenska Jägareförbundet.

Att avskjutningen ökar, så pass att nya rekordnivåer nås, kan enligt Jesper bero på flera saker.

– Den ena är att jägarna har blivit bättre på att jaga vildsvin, den andra är att mörkerriktmedel gjort det mycket lättare att komma åt vildsvinen när de nattetid är ute på fälten.

Men trots att avskjutningen ökar menar Jesper att man inte kan dra slutsatsen att vildsvinsstammen minskar.

– Vildsvinen kommer fortsätta att sprida sig över landet i många år framöver. Därför är det omöjligt att försöka förutspå hur stammens storlek kommer att påverkas av avskjutningen. Men vi kan definitivt säga att vildsvinsstammen – lokalt på många ställen – har blivit mindre.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste