Stor tomatodling planeras norr om Örebro

Företaget WA3RM planerar att anlägga en av Sveriges största växthusodling av tomater. Men även en stor landbaserad odling av jätteräkor intill pappersbruket i Frövi.

Den stora anläggningen på totalt 32 hektar kommer skapa 220 arbetstillfällen och merparten av de anställda kommer att arbeta med matproduktionen. Bild: WA3RM

I projektet Regenergy Frövi är tanken att ta vara på spillvärmen från pappersbruket i Frövi, utanför Lindesberg i Örebro län. Projektet som är ett samarbete mellan företaget WA3RM, pappersbruket BillerudKorsnäs, Lindesbergs kommun och Business Region Örebro presenterades i dag (onsdag 27 oktober) under en presskonferens på Stadshotellet i Lindesberg. 

Fredrik Indebetou, ä en av grundarna till företaget WA3RM som utvecklat projektet Regenergy Frövi. Foto: Madeleine Rapp

– Vi kommer att använda spillvärmen för att värma upp ett stort växthus på tio hektar och en vattenbruksodling på tolv hektar. Kapaciteten motsvarar 4000 ton jätteräka och 15 000 ton tomater som kommer produceras årligen, säger Fredrik Indebetou, en av grundarna till företaget WA3RM som utvecklat projektet Regenergy Frövi.

När det kommer till tomatodlingen blir den enligt Fredrik en av de största av sitt slag i Sverige och anläggningen för jätteräkor kommer vara den största i Europa.

Varför har ni valt att rikta in er på tomater och räkor?

– I Sverige har vi låg självförsörjningsgrad på tomater, vi importerar ungefär 87 procent av hela vårt behov. Det är en bra produkt som är efterfrågad av grossister och jätteräka finns knappt alls i vårt sortiment. Många butiker har valt att lyfta ut den ur sitt sortiment för att den är förknippad med så många miljöproblem. Nu får vi ju möjlighet att introducera den i marknadsutbudet igen på ett hållbart sätt.

Tar in utländsk expertis

Driften i anläggningen i Frövi kommer att skötas av ett holländskt företag som kommer etablera sig i Sverige och verka genom ett svenskt aktiebolag. Det holländska företaget är redan stora i branschen och som nu valt att flytta delar av sin produktion från Nederländerna för att möta den efterfrågan på närproducerat som finns i Sverige.

– Det holländska företaget har faktiskt valt att avveckla den delen av sin produktion i Nederländerna som i dag går på export till Sverige för att ersätta den med den här produktionen i stället. De hamnar närmare sina kunder och kortar transporterna på så vis.

Den stora anläggningen på totalt 32 hektar kommer skapa 220 arbetstillfällen och merparten av de anställda kommer att arbeta med matproduktionen.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste