Hon är ny ledare för Socialdemokraterna

Nu har Stefan Löfven avgått som partiledare, och ett enigt parti valde Magdalena Andersson till hans efterträdare.

Magdalena Andersson är Socialdemokraternas nya partiledare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg skulle en ny partiledare utses. Finansminister Magdalena Andersson stod som enda nominerad till posten, och röstades enigt igenom.

– Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften, men framför allt är jag enormt taggad på att leda vårt stora och stolta parti, sa Magdalena Andersson, när det stod klart att hon valts till partiordförande, enligt SVT nyheter.

Under sitt tacktal pekade hon ut tre fokusområden framåt; välfärden, klimatomställningen och kriminaliteten.

Utmaningar på vägen

Även om mycket pekar på att det är Magdalena Andersson som kommer att bli Sveriges nästa statsminister, är vägen inte spikrak, skriver SVT nyheter.

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet måste släppa fram henne i en kommande statsministeromröstning. Och båda partierna säger sig ha vissa krav för att göra detta. Bland annat vill Centerpartiet ha till lättnader i strandskyddet.

Vid en pressträff berättade Magdalena Andersson att hon kommer att ha samtal med berörda partier för att försöka säkra deras stöd.

Oklar tidsplan

När en ny statsministeromröstning kan bli av är ännu oklart. Det beror på hur samtalen med partierna går och när Löfven lämnar in sin avskedsansökan enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Men om det blir en snabbprocess och allt klaffar skulle vi kunna ha en statsministeromröstning nästa torsdag och en ny regering på plats på fredagen eller måndagen därpå, menar han.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste