Överenskommelse om strandskyddet

Centerpartiet har kommit överens med regeringen om reglerna kring strandskyddet och frågan kring äganderätt och frivilligt skydd i skogen. Sverige är därmed ett steg närmare att få Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Enligt Anne Lööf är Centerpartiet nöjda med dagens överenskommelse. Foto; Centerpartiet.

– Regeringen har levererat på överenskommelsen. Därför har riksdagsgruppen och partistyrelsen landat i att vi kommer att tolerera och trycka på gul knapp för Magdalena Andersson som ny statsminister när en sådan omröstning sker, säger Annie Lööf till DN.

Överens om strandskyddet

Den nya överenskommelsen om strandskyddet ska bland annat innebära att man tar bort strandskyddet vid små vattendrag och mindre sjöar, något som Centerpartiet ställde krav på redan i somras. Miljöpartiet har varit emot detta, då de ansett att detta hotar allemansrätten.

Miljöpartiet kommenterade dagens överenskommelse om strandskyddet med att det ”nya förslaget inte innebär att man slopar strandskyddet helt” utan att det istället ska stärkas där det behövs som mest och lättas på andra ställen där det underlättar för landsbygdsutvecklingen.

– Miljöpartiet har i förhandlingarna stått upp för miljön, den biologiska mångfalden och allemansrätten. Och det har gett resultat. Det är väldigt tydligt att det spelar roll att vi finns med vid förhandlingsbordet för att naturen och allemansrätten ska kunna försvaras, säger Per Bolund i ett pressmeddelande.

"Vi är nöjda"

Den andra frågan som varit viktig för Centerpartiet sedan innan har handlat om äganderätt i skogen och här har man kommit överens om att den fjällnära skogen inte ska skyddas på det sätt som skogsutredningen föreslår. Miljöpartiet har drivit på för att en halv miljon hektar fjällnära skog ska skyddas, medan Centerpartiet ansett att det skulle konfiskera skogen på ett negativt sätt. Centerpartiets förslag om skogspolitiken innebär enligt Annie Lööf, att markägare får större ansvar att skydda skog som anses värd att skydda.

– Vi är väldigt nöjda med de två produkterna som ligger på regeringens bord. Det här visar att Centerpartiet spelar en viktig roll i svensk politik och att vi har fokus på sakpolitiken, säger Annie Lööf.

Lämnade in avsked

Efter dagens överenskommelser lämnade statsminister Stefan Löfven in sin avskedsansökan till talmannen. Något som skedde under full mediebevakning. Stefan Löfven var väldigt fåordig men skämtsam när han mötte talmannen. 

– Jaha då sitter vi här igen, sade Stefan Löfven till Anders Norlén och skrattade, när han lämnat över begäran sin om att bli entledigad. Efter det fortsatte samtalet bakom stängda dörrar. 

Detta innebär överenskommelsen:

  • Strandskyddet förändras i grunden och blir mer rättvist, vilket gör att det kommer bli enklare att bo och verka i våra lands- och glesbygder.
  • För små sjöar och vattendrag, anlagda dammar och våtmarker upphävs strandskyddet.
  • I strandnära utvecklingsområden som kommunerna väljer ut kommer det också bli tillåtet att bygga.
  • Skogsägare får stärkt äganderätt, där frivillighet alltid blir utgångspunkt när skog eller natur ska skyddas.
  • Det blir också enklare för skogsägaren att själv ta initiativ till att skydda sin skog.
  • När markägaren är överens med kommun eller stat om att skydda skog ska det beslutet tas skyndsamt och markägare ska också snabbt få ersättning för detta.

Källa: Centerpartiet

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste