Visar tidsplan för minskat klimatavtryck

I samband med COP26 i Glasgow visade brittiska lantbrukare upp sin prognos över när matproduktionen inom landet ska nå netto noll i klimatavtryck.

 

I Storbritannien arbetar många lantbrukare för att ställa om sina verksamheter, med att syfta att minska sitt klimatavtryck. Foto: Mostphotos


Vid klimatmötet i Glasgow den 31 oktober – 12 november samlades 200 länder för att diskutera åtgärder och förutsättningar för att nå den uppsatta målen i Parisavtalet. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade redan innan att konferensen skulle bli ”world´s moment of truth”.

Ny rapport

Inför klimatmötet släppte National Farmers Union (NFU) en rapport som visar hur lantbrukare över hela Storbritannien arbetar för att investera i ny teknik, reducera sin användning av fossila bränslen, planterar träd, men även tar till andra åtgärder för att minska sitt klimatavtryck. Det skriver tidningen Farming UK.

Enligt NFU är målet inom branschen att nå netto noll klimatavtryck i både England och Wales vid år 2040 och inom hela Storbritannien till år 2050. Siffror från 2019 visade att utsläppen från jordbruket då låg på 46.3 miljoner ton CO2 ekvivalenter, vilket motsvarar tio procent av den totala utsläppsmängden från Storbritannien.

Innovativa lösningar

Enligt tidnningen Farming UK är det många lantbrukare som är med och arbetar för omställningen. En av dem är Jessica Langton som driver en mjölkgård i Derbyshire.

– Vi håller just nu på med att byta ut vårt system där vi lagrar mjölken, till ett som är mer energieffektivt. Med hjälp av det systemet kommer vi kunna värma upp vårat eget vatten, samtidigt som vi kyler mjölken, säger hon till tidningen.

Men omställningen är kostsam för många lantbrukare, och enligt Minette Batters, ordförande för NFU, behövs statliga medel för att man ska lyckas.

– Vi har alltid vetat att detta inte kommer bli en enkel uppgift och att statligt stöd kommer vara avgörande, men det är fantastiskt att se alla de olika innovativa lösningarna som lantbrukarna tar sig för, säger hon.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste