“Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra”

Under onsdagskvällen presenterades vinnarna i tävlingen Årets Bonde, som syftar till att lyfta Sveriges primärproducenter och öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem titeln Årets Bonde 2021.

Alla vinnarna i tävlingens sex kategorier. Hela titeln Årets Bonde 2021 tilldelades Nors och Bäcks gårdar. Foto: Bergkvist Publishing

Priset Årets Bonde delades ut i sex kategorier: spannmål, frukt och grönt, kött, mjölk, fisk och skaldjur samt ekologiskt. Vinnarna i de olika kategorierna gjorde sedan upp om titeln Årets Bonde 2021.

Nors och Bäcks gårdar tog först hem första platsen i kategori Kött, och därefter kammande de hem hela titeln Årets Bonde 2021 med följande motivering:

Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet.

 

Kategorivinnare

Nedan presenteras vinnarna i alla kategorier med juryns motiveringar.

 

Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro. Foto: Bergkvist Publishing

 

Kött - och vinnare Årets Bonde:

Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro. 

”Här möts det lilla och det stora; småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård sida vid sida - och resultatet känns både genomarbetat, övertygande och helt rätt i tiden.”

 

 

 

 

 

 

Spannmål:

Hasta Gård, Arboga. Foto: Bergkvist Publishing

Hasta Gård, Arboga. 

”Ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision där egenproducerad solenergi täcker behovet av el, traktorer som körs på fossilfritt bränsle och torkning av skörd sker med restvärme från biokolsframställning.”

 

 

 

Frukt & Grönt:

Hermelins grönsaker, Skänninge. Foto: Bergkvist Publishing

Hermelins grönsaker, Skänninge.

”Bra mat kommer från bra råvaror, det tycker åtminstone personerna bakom denna KRAV-märkta, ambitiösa gård som så tydligt värnar om kvaliteter kopplade till uthållighet och kvalitet. En småskalig verksamhet måhända, men med storslagna ambitioner!”

 

 

 

 

Havstenssunds ostron, Havstenssund. Foto: Bergkvist Publishing

Fisk & Skaldjur:

Havstenssunds ostron, Havstenssund. 

”En sann pionjär som värnar om det historiska men som samtidigt drivs av viljan att och experimentera - och som alltid är kristallklara i sina ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.”

 

 

 

Bredsjö Mjölkfår, Hällefors. Foto: Bergkvist Publishing

 

Mjölk:

Bredsjö Mjölkfår, Hällefors. 

”Passion, engagemang och kunskap präglar detta familjeägda lantbruk – som trots en relativt liten verksamhet visar upp ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara.”

 

 

 

 

 

Ekologisk:

Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping

Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping.

”En KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå; här finns ett driv, en övertygelse och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet - vare sig det handlar om växter, djur eller människor.”

 

 

 

Tävlingen presenteras i samarbete med:

Bergendahs, Borgeby Fältdagar, Citygross, Event in Skåne, Från Sverige, Helsingborgs Stad, HS Certifiering, Kramp, KRAV, Landshypotek Bank, LRF Skåne, Martin & Servera, MSC, Nordic Sugar, Polarbröd, Svenskt Sigill, Sydgrönt och Sysav.

 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste