Löjrom från Vänern får skyddad ursprungsbeteckning

Nu har ytterligare en produkt från Sverige fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Denna gång var det Vänerlöjrom som stod på tur.

Enligt Camilla Bernder Larson från Jordbruksverket är Vänerlöjromens smak och kvalitet unik för fiskprodukter från våra insjöar. Foto: Jordbruksverket

Romen som också kallas Vänerlöjrom kommer från fiskarten siklöja, och traditionerna kring hur romen får fiskas går tillbaka till 1960-talet. Den korta och intensiva fiskeperioden pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år och det är bara då det är tillåtet att fiska siklöja i Vänern.

Det är EU-kommissionen som beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddad beteckning och därmed registreras löjromen med Skyddad ursprungsbeteckning.

Unik smak

– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjromens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang, säger Camilla Bender Larson, från näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Thommy Möller, ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening, är den som ansökt om att få produkten skyddad.

– Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom, säger han.

Bevis för produktens kvalitet

Livsmedelsverket är den myndighet i Sverige som handlägger ansökningarna för skyddade EU-beteckningar.

– Registreringen är ett viktigt bevis för produktens kvalitet och för ett produktnamn som garanterar produktens ursprung och egenskaper. Nu har producenter möjlighet att anmäla produkter som tillverkas enligt bestämmelserna, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste