Vill ta fram cideräpplen som passar svenska förhållanden

I det nya forskningsprojektet Framtidens Äpple, som drivs inom SLU Grogrund, har man testat att korsa utländska cideräpplen med svenska dessertäpplen. Målet är att få fram en sort som passar för cidertillverkning och odling i svenska förhållanden. Nu står tusen sådana äpplefröplantor i jorden.

Några av de tusen fröplantor som är nya korsningar av dessertäpplen och cideräpplen, och som tagits fram inom ett forskningsprojekt vid SLU Grogrund. Foto: Kimmo Rumpunen, SLU

Enligt SLU är det skillnad på dessertäpplen, som äts färska, och de äpplen som avvänds vid cidertillverkning. För att det ska bli en bra cider ska äpplena vara bittra med mindre syra.

– Traditionella cideräpplen har mer av vildapel i arvsmassan, och innehåller mer bitterämnen som behövs för att få aromrik cider. Bitterämnena påverkar mikroorganismernas ämnesomsättning vid jäsningen och ger en önskvärd smak och torrhet när sockret är bortjäst, säger Kimmo Rumpunen, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU.

Men i dag finns få cideräpplesorter som är anpassade för svenska förhållanden. Många utländska sorter mognar för sent här och de är känsliga för svampsjukdomar, och dessutom faller ofta frukten i förtid från träden. Samtidigt finns en ökande svensk dryckesproduktion, där producenterna behöver odlingssäkra äpplesorter av rätt kvalitet att arbeta med för att kunna bedriva hållbar äppelodling, producera högkvalitativa produkter och ha god lönsamhet.

I det nya projektet har man därför testat att korsa franska och engelska sorter av cideräpplen, med svenska äpplesorter. Med lyckat resultat.

– Vi har gjort ciderjäsningar och aromanalyser där vi ser att korsningar mellan dessertäpple och cideräpple ger unika aromer och dessutom bredare smakprofiler när de fermenteras, så vi är på rätt spår. Vi har lagt grunden för ett bra växtmaterial för svensk produktion av både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker av bra kvalitet, och som kan skapa mervärde också för befintlig industrifrukt säger Kimmo Rumpunen.

 Dock kommer vi få vänta ett tag på att få dricka cider tillverkad av de nya äpplesorterna. Enligt Kimmo Rumpunen kommer de nyplanterade korsningarna att blomma och bära frukt om cirka tre år, och om cirka femton år kan vi ha en ny sort för kommersiell odling.

Fakta:

Forskningsprojektet Framtidens äpple bedrivs inom ramen för SLU Grogrund – centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor. De kompletterande projekten "Konkurrera med kvalitet - svensk äppleodling i framtiden" och "Konkurrera med kvalitet 2: nya äpplesorter för färskkonsumtion, must och cider" har finansierats av Partnerskap Alnarp och Wiklands fond.

Källa: SLU

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste